Reindustrializarea şi creşterea competitivităţii economice au fost principalele teme de discuţie între ministrul Economiei, Varujan Vosganian şi ministrul francez al comerţului exterior, Nicole Bricq, acestea fiind două aspecte prioritare nu numai la nivel european ci şi pe agendele economice ale celor două ţări.

„Întrevederea se înscrie în contextul acţiunilor prevăzute în noua foaie de parcurs a parteneriatului strategic dintre cele două ţări şi a vizat principalele direcţii de consolidare a comerţului bilateral. Partenerii de dialog au evocat complementarităţile celor două economii şi valenţele acestora pentru amplificarea şi diversificarea relaţiilor comerciale dintre România şi Franţa. Discuţiile au abordat şi aspecte legate de prezenţa firmelor franceze în proiecte de investiţii, precum şi a cooperării economice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei (ME).

O atenţie specială a fost acordată aspectelor legate de reindustrializare şi creşterea competitivităţii economice, preocupări prioritare la nivel european şi pe agendele economice ale celor două ţări.

Nu în ultimul rând, a fost evaluat şi apreciat potenţialul de colaborare în domeniul politicii comerciale a Uniunii Europene, în special în privinţa acordurilor de liber schimb cu terţe pieţe. Cei doi miniştri au convenit asupra modalităţilor de colaborare în privinţa schimbului de bune practici şi experienţă în domeniul promovării comerţului exterior.

De asemenea, ministrul Economiei a participat şi la discuţiile în plen ale delegaţiilor oficiale române şi franceze conduse de premierii celor două ţări. Întâlnirile au avut loc în cadrul vizitei la Bucureşti, în perioada 11 – 12 iulie, a delegaţiei oficiale conduse de premierul francez, Jean-Marc Ayrault.

Potrivit datelor furnizate de ME, la 31 martie 2013, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale a fost 1,654 miliarde de euro (+ 4,07% faţă de perioada similară din 2012), din care export 815 milioane euro (+4,55%) şi import 839,4 milioane euro (+3,60%).

Balanţa comercială a înregistrat un sold negativ de 24,3 milioane euro, ponderea comerţului cu Franţa în total comerţ exterior fiind de 6,83% (respectiv, 7,04% la export şi 6,64% la import).

La 31 mai 2013, în România erau înregistrate 7.351 societăţi comerciale cu capital francez (3,96% din totalul firmelor cu participare străină de capital), cu un volum al capitalului social subscris de 2,043 miliarde de euro, respectiv 6,08% din totalul investiţiilor străine directe, Franţa situându-se pe locul 5 în clasamentul investitorilor străini, după Olanda, Austria, Germania şi Cipru.

 

 

(AS – editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției