Claudiu H. are 38 de ani şi este din Arad. De şapte ani de zile trăieşte însă în Australia, împreună cu soţia sa în vârstă de 33 de ani şi cu cei trei copii ai lor. Ultimul dintre cei trei băieţi s-a născut cu puţin timp înainte de Crăciun.

Deşi au avut locuri foarte bune de muncă în Arad, ea era farmacist, iar el programator, au ales totuşi să facă marele pas către Australia. Chiar dacă acomodarea nu a fost una tocmai uşoară, acum nu are ce regreta. El este programator şi câştigă acum într-o lună, cât câştiga în România într-un an. Au plecat cu ajutorul vizelor şi chiar dacă sunt plecaţi de şapte ani, abia în urmă cu un an au primit cetăţenie.

Trăiesc în Melbourne şi chiar dacă incendiile au loc la o distanţă de 800 de kilometri faţă de ei, sunt totuşi afectaţi.

Zeci de morţi, peste zece milioane de hectare de teren distruse de flăcări, peste un miliard de animale au murit arse, mii de case au fost părăsite, reprezintă, până acum, pagubele provocate de flăcările din Australia.

„Australia este mare, cam cât toată Europa. Chiar dacă suprafaţa care arde este mare (cam cât jumătate din România), comparativ cu toată Australia, nu e chiar aşa mult. Cele mai mari incendii sunt în New South Wales şi în principal ard pădurile de eucalipt/gum tree. Ca să înţelegi, eucaliptul e cam la fel de inflamabil ca şi bradul, şi în plus se exfoliază complet de scoarţă o dată la câtva timp, ceea ce crează o masă de lemn pe covorul pădurii. Printre altele, de aceea e atât de greu de stins incendiul.

Dar, da, incendiul este mare! Ce m-a impresionat pe mine cel mai mult a fost că, aici în Melbourne, s-a văzut fumul de la incendiile de lângă Sidney, care e la mai bine de 800 kilometri“, ne povesteşte Claudiu.   

Fum la sute de kilometri distanţă

În Australia, asigurarea pentru incendiu este obligatorie. Majoritatea oamenilor care au rămas fără locuinţe probabil că au avut casa asigurată şi o să primescă bani să îşi facă alta. În Melbourne, unde locuieşte familia lui Claudiu, doar fumul e problema. Uneori, însă fumul este atât de gros, încât razele soarelui nu mai pătrund. Ca atare, acum este vară în Australia şi ar trebui să fie în jur de 40-45 grade. Din cauza fumului, însă e frig în case, oamenii trebuie să stea îmbrăcaţi sau cu căldura pornită. Încep să apară tot felul de probleme respiratorii şi de boli respiratorii, nu prea se poate sta mult timp afară deoarece aerul te afectează.

Flăcările iadului. Se simte ca un marfar care te înghite  

„O cunoştinţă de-a noastră care a înfruntat incendiul, descria flăcările ca fiind mari, de 50 de metri. Cum se uita în jur, totul ardea. S-a gândit să ia maşina să plece, dar a văzut că şi asfaltul era în flăcări…

Când se apropie focul, se aude ca şi când ar veni un marfar. Descria cineva că, înainte cam cu 45 de minute de incendiu, atmosfera a devenit roz. Totul era roziu, ca în filmele SF, apoi s-a întunecat. Complet întuneric, de nu s-a mai văzut nimic, doar se auzea focul ca o furtună“, descrie Claudiu.

Focul a omorât multe animale. „Koala sunt cei mai expuşi pentru că trăiesc în pomi. Nu toate animalele mor, însă. Wombatii (n.red. urşi marsupiali) au galerii sub pământ şi, în principal, scapă de incendiu.

E foarte grav că ard şi păduri tropicale, care nu ar trebui să ardă în mod normal. Se pare că în zona aceea nu au fost incendii de zeci de ani. Probabil că ard din cauza încălzirii globale, dar şi a defrişărilor. Stai liniştit, nu doar la noi se taie fără cap… 

Viaţa merge însă mai departe, impactul local nu e atât de mare pe cât ne aşteptam. Rafturile în magazine sunt într-adevăr puţin mai goale ca de obicei pentru că sunt multe drumuri închise datorită incendiilor“, ne spune Claudiu.

Recomandările redacției