bisericaReleveele Bisericii Franciscane din Cetatea Aradului vor fi finanţate printr-un proiect european prin care Aradul va fi inclus într-un portal cultural european interactiv, multilingv.

Conform unui proiect de hotărâre care va fi supus aprobării, vineri, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal, Asociația “Graine d`Europe” din Nantes, Franța a invitat municipiul Arad, ca partener în proiectul “My European City” (Oraşul meu european ), pe baza experienței acumulate în valorificarea potențialului cultural.

Proiectul va fi finanţat în cadrul Programului Europa pentru Cetățeni, Măsura 2.2 Rețelele orașelor, pe perioada de programare 2014-2020.

Proiectul are va bază inițiativa municipiului Arad de a candida la competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, fapt care impune încheierea de parteneriate cu orașe din diverse țări europene care promovează dezvoltarea prin utilizarea potențialului cultural existent.

“Prin acest proiect va creşte vizibilitatea dimensiunii culturale europene a municipiului Arad. De asemenea, dezvoltarea de noi relaţii de colaborare cu oraşe europene din cadrul reţelei proiectului cum sunt Nürnberg şi Rostock din Germania, Riga din Letonia, Kosice din  Slovacia, Viena din Austria, Mosta din Malta, Scecin din Slovacia sunt necesare în perspectiva pregătirii competiției pentru Capitală Culturală Europeană 2021”, se arată în proiectul de hotărâre.

În acelaşi document se mai arată că finanţarea pe care o va primi municipalitatea arădeană este de 25.000 de euro, iar contribuţia pe care consilierii vor trebui să o aprobe este de 6000 de euro.

Printre acţiunile proiectului se numără introducerea municipiului Arad în cadrul rutelor culturale europene, participarea la grupurile de lucru a proiectului în domeniul valorificării moştenirilor culturale arhitecturale prin implicarea ONG și a cetățenilor, realizarea releveelor Bisericii  Franciscane din cadrul Cetăţii Aradului și includerea Aradului într-un portal cultural european interactive, multilingv.

De asemenea, la Arad va fi organizată conferință internațională cu experți străini şi mai multe materiale de promovare externe care vor duce la creșterea numărului de turiști străini.

Perioada de implementare propusă pentru proiect este de 24 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Releveele Bisericii din Cetatea Aradului vor fi utile imediat după ce obiectivul va fi transferat în patrimoniul oraşului, când se doreşte accesarea de fonduri europene şi încheierea de parteneriate public-private pentru reconversia cetăţii.

Biserica din Cetatea Aradului a fost construită în prima ei formă, de călugării franciscani ai “Ordinului Sfântul Francisc d’Assisi”, în anul 1705, ulterior cetatea fiind construită în jurul bisericii.

Ultimii patru călugări dedicaţi Sfântului Ioan de Capistrano au locuit în mănăstire pană în 1861, când aceasta a devenit, în mod exclusiv, spital militar.

Recomandările redacției