N e aflăm în plină vară, iar muştele şi ţânţarii ne dau, de ceva vreme, mari bătăi de cap. Înainte de a merge la magazin şi de a cumpăra spray-uri sau capcane împotriva insectelor, recomandat e să încerci şi câteva remedii naturale. Sunt, de cele mai multe ori, la fel de eficiente şi, în plus, nu sunt toxice. Uite ce ai de făcut!
Lămâie – Taie patru felii de lămâie, pune-le timp de o oră la fiert în 250 ml apă. Răceşte apoi soluţia, filtreaz-o şi pulverizeaz-o în camere.
Busuioc – Pune bucheţele de bu­suioc în dreptul ferestrelor sau cumpără ghivece cu busuioc pe care să le aşezi pe pervazr. Poţi încerca şi cu alte plante aromatice precum rozmarin sau pelin.
Uleiuri esenţiale – Uleiurile de lavan­dă, eucalipt, mentă sau lămâie pot fi amestecate cu apă, iar soluţia formată – pulverizată în încăperi. Mirosul va alunga muştele şi va preveni apariţia lor.
Oţet – Pentru a scăpa de muştele din bucătărie, pune câteva picături de oţet pe o plită sau o tavă încinsă. Mirosul degajat va alunga muştele din încăpere.
Castravete – Pune lângă coşul de gu­noi câteva felii de castravete pentru a împiedica muştele să depună ouă. Feliile de castravete alungă muştele din încăperi dacă sunt puse într-un bol şi lăsate să-şi facă efectul peste noapte.
Vin alb – Amestecă într-un bol puţin vin alb cu detergent de vase şi lasă recipientul pe masă. Muştele vor fi atrase de mirosul fructat şi se vor îneca în soluţie.
Scorţişoară – Muştele nu suportă mirosul de scorţişoară aşa că poţi prepara o soluţie dintr-o linguriţă de scorţişoară şi un litru de apă pe care s-o pulverizezi în încăpere. Poţi lăsa pudra de scorţişoară într-un bol pe masă.
Frunze de nuc – Pune într-un bol din sticlă sau inox mai multe frunze de nuc şi dă-le foc. Plimbă-te în fiecare încăpere a casei şi lasă fumul să se împrăştie. El va aroma camerele, dar va goni şi ţânţarii datorită concentraţiei mari de iod. Dacă nu vrei să le dai foc, pune frunzele într-un bol şi lasă-le în încăperile casei tale.

Recomandările redacției