Goana după putere politică dă curs unor scandaluri fără precedent. S-a ajuns într-un punct culminant în tevatura Compania de Apă- Consiliul Judeţean – Primăria Arad: Remus Guţu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad şi prim-vicepreşedinte al PNL Arad a făcut declaraţii şocante. Acesta explică schimbarea frapantă de poziţie a edilului Aradului, Gheorghe Falcă, în problema destituirii conducerii Companiei de Apă, prin schimbarea managementului ope­rato- ­rului – trecerea de la sistem unitar, la sistem dualist.
Mai precis, Remus Guţu spune că schimbarea surprinzătoare de poziţie a primarului Gheorghe Falcă, care până atunci se arăta total împotriva conducerii Companiei de Apă se datorează faptului că Gheorghe Bănăţean a devenit dintr-o dată „cooperant“.
De reamintit că pe 22 decembrie 2015 Consiliul Judeţean a propus un proiect de modificare a sistemului de administrare al Companiei de Apă, din sistem unitar, în sistem dualist. Prin acest proiect, directorul companiei, Gheorghe Bănăţean ar fi fost dat jos din funcţie. Proiectul a fost propus după ce, conducerea CJA a fost revoltată de managerierea operatorului, de salariile celor din conducere şi de derularea masterplanului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Arad”, în care primăriile din judeţ sunt partenere. La acel moment, mulţi consilieri judeţeni s-au arătat indignaţi de implicaţiile politice ale acestei situaţii. Parte din consilieri au sperat că proiectul va cădea, dar acesta a trecut, cu 15 voturi „pentru“. Proiectul Consiliului Județean Arad prin care se dorea schimbarea conducerii Companiei de Apă avea nevoie de avizul consultativ al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Judeţul Arad, din care fac parte, pe lângă Consiliul Județean Arad, toate primăriile din județ care sunt partenere.
În prezent, CJA are nevoie de avizul Adunării Generale a Acţionarilor din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal, despre care, de curând, Adrian Ţolea, preşedintele interimar al CJA a spus că, în mod normal trebuie să fie unul pozitiv. În AGA, cinci consilieri judeţeni au mandat special ca reprezentanţi în AGA. Adunarea generală a fost stabilită pentru data de 22 februarie.
Cooperare – „Cu bani, ce dracu’?!“
Astfel, într-o conferinţă de presă organizată în biroul său de la Consiliul Judeţean, Remus Guţu a făcut declaraţii incendiare. A spus că a fost chemat la partid (PNL) de Gheorghe Falcă, la o întâlnire scurtă cu mai puţin de o oră înainte de şedinţa CJA din 22 decembrie, cea în care se hotăra schimbarea managementului companiei de apă. Edilul i-ar fi spus că directorul Companiei de Apă, Gheorghe Bănăţean a devenit cooperant, „şi că va ajuta PNL în campania electorală“. Întrebat în ce va consta ajutorul, Gheorghe Falcă ar fi răspuns „Cu bani, ce dracu’?!“.
„Cu aproximativ 45 de minute înainte de şedinţă am fost sunat de domnul Falcă, care pe un ton foarte serios mi-a cerut să vin repede la partid, împreună cu consilierul judeţean Covaliv. Acolo erau domnul Falcă cu consilierii judeţeni domnul Micle şi doam­na Simona Iorgovan. Când l-am întrebat care este motivul pentru care ne-a chemat primarul a spus că e prea devreme să schimbăm conducerea Companiei de Apă acum. A spus că nu e momentul, nu e ocazia. Atunci l-am întrebat dacă-mi cere în mod expres acest lucru pentru că dacă îmi cere preşedintele partidului asta, eu care sunt de cuvânt voi face aşa.
Domnul Falcă nu a vrut să răspundă. La plecare mi-a ce­rut să mai rămân puţin cu el şi mi-a spus că domnul Bănăţean a început să fie «cooperant» şi că ne va ajuta în campania electorală din 2016 . L-am întrebat cu ce, iar domnul Gheorghe Falcă a răspuns: «Cu bani, ce dracu!?». Mi-a cerut apoi să mă întâlnesc şi cu Bănăţean, care m-a aşteptat în parcare la CJA şi mi-a spus «Am înţeles  că ai vorbit deja cu Falcă»… Acesta a recunoscut cele spuse de domnul Falcă, că ne va ajuta în campania electorală din 2016. Atunci i-am spus acestuia că nu vreau să fac parte din înţelegerile şi certurile lor şi că am hotărât, împreună cu Adrian Ţolea, preşedintele interimar al CJA, schimbarea sistemului de administrare de la Compania de Apă, în sistem dualist. Votul meu şi al domnului Covaliv au fost hotărâtoare pentru schimbarea sistemului de administrare al companiei (…) Domnul Falcă vrea să conducă tot, iar noi să fim cu toţii sclavi”, a povestit Remus Guţu.
Remus Guţu şi-a anunţat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL Arad. Acesta a mai enumerat şi o serie de situaţii în care l-a susţinut pe preşedintele partidului, Gheorghe Falcă. Acesta a mai spus: „Nu l-am votat pe Cionca deoarece am considerat că senatorul Ioan Cristina este potrivit să conducă lista pentru preşedinţia administraţiei judeţene“, a mai spus Remus Guţu.
Se pare că un alt motiv al demisiei lui Guţu îl reprezintă poziţionarea sa pe locul al 19-lea în lista cu candidaţii PNL-ului pentru Consiliul Judeţean Arad la alegerile locale din 5 iunie 2016. Guţu a comentat că nu aceasta a fost înţelegerea dintre el şi cu conducerea partidului, Falcă promiţându-i un loc fruntaş.
Poziţia PNL privind demisia
După ce Remus Guţu şi-a anunţat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte PNL, departamentul PNL Arad a făcut precizări. Mai precis, s-a arătat surprins de decizia vicelului CJA. „Constatăm, cu surprindere, că domnul Romulus Remus Guțu a declarat, în urma unei confe­rințe de presă, că demisionează din toate funcțiile politice deținute în cadrul PNL Arad. Totodată, constatăm, cu părere de rău, că motivele transmise opiniei publice de către domnul Guțu, potrivit cărora acesta s-ar regăsi pe poziția nr. 19 pe lista candida­- turilor PNL Arad pentru alegerile locale din 5 iunie 2016 la Consiliul Județean Arad, sunt complet eronate!
Menționăm că PNL Arad nu a stabilit pozițiile candidaților de pe listele pentru Consiliul Județean Arad, iar acestea vor fi stabilite conform statutului, în urma unei ședințe a Comitetului Județean Executiv.
În același timp, la sediul PNL Arad nu a ajuns până în acest moment niciun document prin care domnul Romulus Remus Guțu să-și anunțe demisia din vreo funcție deținută în cadrul partidului“, s-a precizat în comunicat.
Comunicat mincinos al PNL!
Din nefericire pentru cei care au emis comunicatul PNL-ului, ziarul nostru a intrat în posesia listei candidaţilor pentru Consiliul Judeţean Arad la alegerile locale din 5 iunie 2016, pe care o şi publicăm. În listă se vede cât se poate de clar că Remus Guţu este pe locul 19, contrar celor declarate în comunicatul PNL-ului.
Intermedierea
Se vehiculează că mai sunt şi alţi „pioni“ importanţi în scandalul politic pentru conducere. Mai precis, potrivit unor informaţii, consilierul preşedintelui interimar CJA, Iustin Cionca ar fi mediat întâlnirea dintre primarul Gheorghe Falcă şi directorul Companiei de Apă, Gheorghe Bănăţean. Cum era de aşteptat, acesta infirmă aceste informaţii şi orice implicare pe linie politică în acest scandal. „Eu nu puteam să îmi permit să fac aşa ceva. Nu cred că domnul primar Gheorghe Falcă ar fi avut nevoie ca eu să intermediez o astfel de întâlnire. În legătura cu Compania de Apă, eu nu am participat decât la o şedinţă legată de redevenţa companiei. Eu cred că domnul Remus Guţu a făcut nişte declaraţii greşite şi că va da înapoi“, a spus Iustin Cionca.
Pe de altă parte, vicele CJA, Remus Guţu cere destituirea lui Iustin Cionca din funcţia de consilier, măsura trebuind să fie luată de preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Adrian Ţolea. Acesta spune că Iustin Cionca absentează la greu de la muncă, abia prezentându-se la datorie de două, trei ori pe lună. Acesta a subliniat că Cionca încasează peste 8.000 de lei, ceea ce, pentru munca prestată este anormal.
Am încercat în zadar să luăm legătura şi cu directorul Companiei de Apă, Gheorghe Bănăţean, pentru a afla opinia sa în legătură cu „cooperarea“ pe linie de campanie a PNL-ului. Acesta nu a fost de găsit.
Sandra Stoler
Adrian Cotuna

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției