cjaPrima şedinţă a Consiliului Jude­ţean Arad din acest an a fost deja programată, însă deocamdată proiectul privind bugetul pe 2013 mai are de aşteptat. La prima şedinţă ordinară din acest an, aleşii judeţului vor avea de aprobat proiecte de reorganizare, fie că e vorba de cea a structurii instituţiei, fie de cele ale adunărilor generale ale acţionarilor la societăţile comerciale la care CJA este acţionar. În plus, consilierii vor trebui să voteze pentru fixarea de redevenţe pe care administraţia le are de încasat de la companii, precum şi pentru închirierea de spaţii, pentru diferite obiective.
Săptămâna viitoare, pe data de 28 ianuarie se vor întâlni pentru prima dată în 2013 aleşii judeţului, pentru a vota mai multe proiecte de hotărâre. Cum stabilirea bugetului de stat pe 2013 a întârziat, nici administraţia arădeană nu are încă nimic conturat în acest sens. Ca atare, în prima şedinţă nu va fi supus votului niciun proiect legat de bugetul judeţului. Câteva din proiectele aflate pe ordinea de zi a administraţiei se referă la organigrama şi statul de funcţii pe 2013, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia, Spitalului de Psihiatrie Căpâlnaş, precum şi al Consiliului Judeţean.
La capitolul bani, aleşii judeţeni trebuie să fixeze nivelul redevenţelor pe care CJA le va încasa de la societăţile la care este acţionar. Redevenţa va fi stabilită pentru pentru bunurile care aparţin domeniului public al judeţului şi care sunt concesionate celor trei societăţi – Compania de Apă, Compania de Transport Public şi Aeroportul Internaţional Arad. Anul trecut, CJA a avut de încasat cu titlu de redevenţă de la Compania de Apă o sumă de peste 4,4 milioane de lei. În stabilirea redevenţei, autorităţile trebuie să ţină cont de activitatea şi veniturile celor trei societăţi în parte.
Noi consilieri şi schimbări în comisii
În structura conducerii judeţului se vor face din nou schimbări. Trebuie spus că, anul trecut s-a încheiat cu tensiuni pentru deţinerea majorităţii, punctul culminant fiind momentul alegerii vicepreşedintelui CJA, poziţie ocupată în cele din urmă de Adrian Ţolea. Reprezentanții USL şi unul al PP-DD au părăsit sala pentru a afecta constituirea cvorumului necesar alegerii. Tot în ultima şedinţă au fost aprobate proiecte ce s-au referit la demisia lui Ştefan Dalca (PP-DD) care a primit mandat de de­putat, Ioan Cristina (preşedinte PNL Arad), ales senator şi Dorel Căprar (preşedinte PSD Arad), ales deputat. S-a mai formulat atunci o solicitare pentru validarea lui Valentin Ioan Covaliv (PP-DD).
Ca atare, în prima şedinţă din acest an ar urma să fie validaţi pe funcţii noi consilieri, numele acestora fiind Mihai Octavian Săcui, Zeno Cătălin Achim şi Cosmin Nicolae Pereteatcu. De remarcat că, abia în această şedinţă este declarat vacant locul de consilier jude­ţean deţinut de Eusebiu Pistru. În ultima şedinţă din 2012, acesta a demi­- sionat doar din funcţia de vicepreşe­dinte al CJA.
În consecinţă, demisiile şi numirile de noi consilieri vor da curs unor noi schimbări în organizare. Vor trebui reorganizate comisiile de specialitate şi adunările generale ale acţionarilor la societăţi comerciale la care CJA este acţionar.

Recomandările redacției