lupse

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor este pe cale să ceară Camerei Deputaţilor iniţierea unui proiect de act normativ care să interzică utilizarea repartitoarelor de costuri în condominii. Reprezentanţii asociaţiei susţin că din cauza acestor repartitoare s-a ajuns la situaţia în care mulţi proprietari de apartamente să-şi închidă caloriferele, astfel încât căldura din apartamentele unde nu s-a făcut acest lucru se transferă prin pereţi. Practic, cei care îşi închid repartitoarele fură de fapt căldură de la vecini, ceea ce li se pare, pe bună dreptate, celor de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor ca fiind inechitabil. În aceste condiţii se vor face demersuri către Parlament, dar şi către Curtea Constituţională, pentru a se lua măsuri.

Problema nu este una nouă, asociaţiile de proprietari şi Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) au tras de mult timp semnale de alarmă cu privire la aceste aspecte.

De asemenea, la începutul anului trecut,  reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare (ANRSC) anunţau că intenţionează să interzică închiderea caloriferelor în apartamentele în care există repartitoare de căldură. Conform Mediafax, Doru Ciocan, preşedintele ANRSC, susţinea că a primit plângeri din partea locatarilor din ţară cu privire la faptul că vecinii lor îşi închid caloriferele, beneficiind astfel de căldura venită prin pereţi, din apartamentul din apropiere. Mai mult, se afirma că această practică ar însemna de fapt o încălcare a Constituţiei. Dacă această intenţie s-ar fi transformat într-un act normativ, toţi locuitorii de la bloc ar fi fost nevoiţi să-şi ţină deschise caloriferele, pentru a menţine o anumită temperatură în locuinţe, astfel încât să nu se mai producă un transfer important de căldură din apartamentele învecinate. Doru Ciocan, preşedintele ANRSC, susţinea la vremea respectivă că au fost făcute studii din care reiese că 68% din energia termică trece prin pereţi. „Putem face orice, dar să nu deranjăm pe nimeni. Eu pot face orice în apartamentul meu, dar blocul nu este proprietatea mea. În condominii trebuie să avem şi unele restricţii. Cei mai mulţi dintre locatari le înţeleg foarte bine, dar sunt şi alţii care nu le înţeleg. S-au făcut studii din care reiese că 68% din energie trece prin pereţi, indiferent de sistemul de încălzire”, a spus Doru Ciocan. La rândul său, Iulian Băndoiu, director în cadrul ANRSC, era de părere că repartitoarele care se montează în apartamente trebuie să aibă o limită minimă de natură să se poată evita transferul de căldură.

Dorina Lupşe, preşedintele ULALA, nu este de acord cu propunerea Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor cu privire la interzicerea repartitoarelor, dar susţine că pentru a fi eficiente, ar trebui să nu mai existe pierderi la consumator. „Nu întâmplător, în programul de reabilitare termică, montarea de repartitoare este ultimul punct. În Arad, pierderile la consumatorul final sunt de 40%. Dacă montezi repartitoare de costuri, pentru a face economii, ce economiseşti de fapt? Căldura pe care o pierzi? Aici e marea problemă”, ne-a declarat Dorina Lupşe. În continuare, aceasta susţine că în Legea 325/2006, în care se spune că montarea repartitoarelor e obligatorie, se spune că această operaţiune se face în paralel cu reabilitarea termică a blocurilor. „Nu întâmplător, nu se vorbeşte de nicio sancţiune în cazul în care nu se montează repartitoarele. În 2014, s-a revenit cu Legea 121, unde s-a menţionat din nou că este obligatoriu pentru toată lumea să aibă apartamente contorizate. Se face însă o precizare, contorizarea e obligatorie dacă e posibilă din punct de vedere tehnic şi rezonabilă din punct de vedere financiar. S-a stabilit şi un termen. UE a impus ca până în 2020 să se reducă consumul de energie cu 20%, iar termunul până la care trebuie finalizată contorizarea este 31 decembrie 2016. Dacă s-ar fi făcut reabilitarea termică, da, ar fi avut sens. Legea 121/2014 vine şi vorbeşte în plus de contoare inteligente. Aşteptăm să vedem ce fel de contoare inteligente se vor folosi”, a mai spus Dorina Lupşe.

Arădenii au început să renunţe la repartitoare

Potrivit reprezentanţilor ULALA, la un moment dat, aproximativ 38% dintre apartamentele din municipiu erau contorizate. În ultimii ani însă, foarte multe asociaţii de proprietari au renunţat la repartitoare, pentru că sistemul nu a fost eficient. Locatarii au plătit mai mult, mulţi dintre ei au fost nevoiţi să stea în frig pentru a-şi mai reduce facturile, iar pereţii apartamentelor au avut de suferit, fiind afectaţi de igrasie şi mucegai, din cauză că nu erau încălzite iarna. Câteva zeci de blocuri au renunţat la repartitoare, acum doi ani. Au fost şi cazuri în care s-a mers paralel cu debranşările ilegale, a ţinut să precizeze preşedintele ULALA.

În încheiere, Dorina Lupşe susţine că militează pentru economisirea energiei, aşa cum prevăd normele europene, pentru montarea de repartitoare inteligente, dar şi pentru introducerea unui nivel minim, sub care să nu se poată merge. „Un corp de încălzire închis este echivalent cu un corp de încălzire debranşat. Sunt mulţi locatari care îşi închid caloriferele toată iarna, altfel neputându-se explica faptul că pe toate corpurile de încălzire nu au nici măcar o unitate consumată. Dacă există o încăpere în care nu ai minimum de confort termic, vecinii sunt afectaţi”, a mai spus Dorina Lupşe.

  • dorin spune:

    ULAL vorbeste prostii ca de obicei.A auzit si doamna de o lege si n-o intelege.Faceti bine domnule Lucian si n-o mai citati
    pe aceasta de la ULAL. Legea eficientei energetice trebuie inteleasa bine,ea este urmare a directivei 27 pe energie a UE.
    Se pronunta doamna pe un subiect care o depaseste. Ma rog ,poate era mai bine magazionera.

  • vasile spune:

    De unde si pina unde 38% nivel de contorizare doamna? De unde aceste date ,de unde le scoti si cine te-a autorizat in
    acest sens?

  • arion vasile spune:

    Domnule Lucian,
    Legea 325/14.07.2006 este a serviciului public de alimentare cu energie termica.PUNCT. Ea nu conditioneaza legat de
    montarea „in paralel”a repartitoarelor,pentru care avem o alta legislatie,buna sau rea,mai completa sau nu dar asta este
    o alta discutie.PAPALELI sunt cei pe care ii citati,in cazul de fata doamna de la ulal.Acordati credit unora care de fapt
    dezinformeaza mai putin conteaza din ce motive chiar daca seamana cu incompetenta.In rest va apreciez articolul.
    Va anunt ca privitor la repartitoare ,guvernul va detalia LEGEA EFICIENTEI ENERGETICE probabil la vara,cind subiectul
    nu va mai fi asa de fierbinte.In rest sunt vorbe sa ne putem in seama.

  • arion vasile spune:

    Din cele aproape 2000 asociatii de proprietari din Arad.cam 300 sunt membre ulal.La adunarile generale anuale vin
    intre40-50.Deci in nueste aceasta doamele cui vorb

  • arion vasile spune:

    Deci in numele cui vorbeste aceasta doamna?

  • gogu' a lui zapacitu spune:

    repartitoarele masoara defapt diferenta de temperatura dintre o constanta a aparatului(a se intelege o temperatura impusa de producator) si temperatura aerului din zona radianta a caloriferului si atit .De unde naiba stie cit agent termic a circulat printr-un calorifer, ca nu are nici un element de masura agreeat pentru acest lucru!Iar softurile care chipurile interpreteaza datele sunt rezultate din masuratori care nu tin seama de multe elemente tehnice….
    Totusi unii vor aceste aparate si nu accepta ca exista si alte solutii…..Pacat ca doamna creeaza o furtuna intr-un pahar de apa, deturnind atentia de la problemele reale pentru care a fost inscaunata !Iar ca sa fiu sincer pina la capat , parca prea mult seamana cu un material pregatit de tovarasa pentru urmatoarea sedinta de partid , pictat cu cifre din lucrarea ultimului congres …..

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției