A fost „Noaptea Muzeelor”, noaptea de 18 mai fiind o noapte în care iubitorii de istorie au putut să vadă o bucată din trecutul nostru ca popor, de la primele unelte și arme, până la moduri prin care comunicau strămoșii noștri și cum se îmbrăcau.

Spre surprinderea mea, muzeul a fost plin în jurul miezului nopții. Oameni de toate vârstele au intrat să viziteze, să citească puțin despre istoria noastră și să vadă tot felul de lucruri pe care, unii dintre ei, din cauza vârstei foarte fragede, probabil n-au apucat să le vadă nici măcar prin casele bunicilor.

Camere pline de tablouri, clădiri în miniatură construite cu multă atenție și iscusință, arme, mașini de scris, costume tradiționale, toate aceste lucruri care te captivau și care te făceau să vrei să știi mai mult.

Am stat puțin de vorbă cu câțiva tineri, toți cu vârste până în 25 de ani, niciunul nu părea genul de om care își petrece timpul prin muzee așa că am decis să merg la ei și să văd ce i-a făcut să își dorească să viziteze tocmai acum muzeul.

Nu, noi chiar nu obișnuim să vizităm muzee, dar cred că ne-a atras foarte mult ideea asta de vizită pe timpul nopții. Eram aici afară la concert și am zis că ar fi interesant să vedem și noi ce e înăuntru dacă tot e deschis la așa ore. Spre surprinderea mea, am rămas cu o părere foarte bună, a fost mai frumos decât mă așteptam eu”, mi-a spus unul dintre băieții din grup.

Am văzut că toți erau captivați, aveau și motive. Fiecare părea că încearcă să absoarbă orice informație nouă care îi ieșea în cale. Am vrut să știu cum au ajuns alții să viziteze și am mers la o fată de vreo 20 de ani.

Am fost și anul trecut, îmi place mult. Așa în general nu merg să vizitez muzee, dar mi-a plăcut mult și cum ne-au întâmpinat la intrare, și ce am văzut. După părerea mea, toți ar trebui să încerce să vină măcar când sunt așa sărbători să viziteze. Cu intrarea liberă, într-o zi de weekend, seara, măcar cât să îți ocupi timpul tot se merită să vi la muzeu. Mulți sunt dezinteresați, dar dacă îi aduci până aici și îi lași să citească două-trei tăblițe cu informații și să vadă câteva exponate o să devină dintr-o dată interesați de tot ce e în jurul lor”.

Adevărul este că fiecare exponat era unic în felul lui, fiecare avea o istorie proprie și muzeul este împărțit în așa fel încât să ai de unde alege. Camere pline cu diferite părți din istorie și cu foarte multe povești poate neștiute de marea majoritate dintre noi.

Recomandările redacției