Fără locuri în spitale, poate alimentați de teorii conspiraționiste, tot mai mulți români, inclusiv arădeni ajung să se trateze acasă cu antivirale cumpărate din surse neautorizate. Fenomenul îngrijorător a intrat în vizorul autorităților.

Pentru a ne face o idee despre ce înseamnă piața neagră a antiviralelor am decis să mergem în piață la ruși, acolo unde printre uneltele rusești, vânzătorii așteptau îmbrăcați destul de gros clienții. Prin piața „la ruși” nu găsești mare lucru, majoritatea produselor fiind unelte de mâna a doua pentru construcții, camere de biciclete, cauciucuri pentru roabe și cunoscutele drujbe rusești, care mai nou se fabrică în China.

După o tură pe la toate tarabele am întrebat la mai multe standuri cu unelte despre medicamentul rusesc Arbidol și dacă am putea intra în posesia lui. Răspunsul a fost nu, însă ne-am mirat deoarece piața rusească este unul din locurile din care și alți arădeni au făcut rost de medicamentul pentru Covid. Însă răspunsurile comercianților au fost vagi și neclare cu privire la medicament, iar tensiunea își făcea simțită prezența imediat ce pomeneam de Arbidol.

Am dat o fugă până în piața agroalimentară de lângă cea rusească, pentru a întreba comercianții de la magazinele mixte, însă răspunsul nu a fost nici aici unul concret. Totuși, am preferat să jucăm și ultima carte și ne-am întors la piața de unelte, acolo unde am reușit să intrăm în vorbă cu un comerciant mai „deschis“. După câteva insistențe, ne-a confirmat faptul că ne poate aduce medicamentul, însă abia peste o săptămână. Motivul pentru care nimeni nu vorbește despre Arbidol este că odată prins că ar încerca să comercializeze medicamentul orice vânzător riscă dosar penal, dar și o amendă usturătoare.

În realitate pentru a face rost de medicamentul rusesc ai nevoie de cineva din interior care să te recomande, altfel nu ești băgat în seamă. Dacă în piață comercianții sunt extrem de riguroși și nu oferă spre comercializare decât în anumite condiții, unii se încumetă să vândă pe internet din spatele unor profile false. Totuși aceste surse neautorizate pot reprezenta un pericol deoarece medicamentele pot avea o compoziție diferită, iar prețurile sunt exorbitante. Ba mai mult, conținutul poate să fie chiar periculos pentru sănătate. Capsulele ar putea fi umplute cu cretă, cu făină sau altceva. Acest mod de falsificare este unul cunoscut de mult timp. Iar în loc să ne trateze aceste medicamente cumpărate de la diferite tarabe sau de pe internet ne-ar putea face mai mult rău.

Recomandările redacției