OLYMPUS DIGITAL CAMERAPentru că un proiect de care ar urma să beneficieze întreg judeţul este blocat, din cauza unei singure comune, reprezentanţii Consiliului Judeţean vor ca legea să fie schimbată. Este vorba de blocajul ge­nerat de dizolvarea consiliului local de la Târnova – administraţie implicată în pro­iect –  care nu are o persoană delegată să participe la toate procedurile ce presupun derularea Masterplanului pe deşeuri. Si­tuaţia este cu atât mai gravă cu cât, Masterplanul pe deşeuri în valoare de peste 120 de milioane de lei ar trebui să fie în faza de contractare a lucrărilor de fina­li­zare. Practic, licitaţia nu poate fi demarată în lipsa  unui aviz al comunei Târnova.
Blocajul în care a ajuns Masterplanul pe deşeuri stârneşte mari nemulţumiri în rândul aleşilor judeţului. Problema trenează deja de o perioadă îndelungată, de când tevatura de la Târnova a culminat cu dizolvarea consiliului local. Acesta a fost dizolvat după ce trei ședințe ordinare de consiliu nu s-au ţinut din lipsa consilierilor. Dizolvarea a fost atacată de PD-L Târnova în instanță, termenul în acest proces fiind stabilit pentru luna februarie. În lipsa consiliului local, comuna nu poate elibera avizul de care are nevoie întreg judeţul pentru demararea licitaţiei pe mastreplan. Şi asta pentru că, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Arad“ funcțio­nează pe principiul unanimității voturilor. Cum situaţia de la Târnova nu se va schimba prea curând, nici problema blocajului Masterplanului pe deşeuri nu îşi va găsi rezolvarea.
Subiectul a fost de curând adus în discuţie în şedinţa Consiliului Judeţean de la finele săptămânii trecute. Reprezentanţii Consiliului Judeţean au susţinut că, toate procedurile juridice demarate pentru rezolvarea problemei au fost blocate în lipsa hotărârii de consiliu local al comunei Târnova.
Proiect pentru schimbare  de lege
Aceştia au în plan să propună un proiect de lege pentru funcţionarea adunărilor de dezvoltare comunitară pe proiecte, astfel încât, acestea să nu mai funcţioneze pe baza unanimităţii voturilor. „Vrem să iniţiem un proiect de lege, potrivit căruia, Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară înfiinţată pe proiect să nu mai funcţioneze pe baza unanimităţii voturilor, pentru ca, din cauza unei singure comune, întreg proiectul să fie blocat. Propunem să funcţioneze pe majoritate, pe două treimi, astfel încât, să nu mai existe astfel de probleme care să afecteze derularea unui proiect de mare amploare, finanţat din bani europeni. Sperăm desigur să fim susţinuţi şi de parlamentari în acest demers“, a susţinut Cristian Drăgan, administratorul public al Consiliului Judeţean. Masterplanul pe deşeuri are o valoare de peste 122 de milioane de lei şi a fost cofinanţat din bani europeni, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Deoarece compania căreia i-au fost atribuite lucrările pe proiect nu şi-a onorat obligaţiile contractuale, administraţia judeţeană a renunţat la serviciile acesteia. Astfel, după rezvolvarea problemei cu Târnova, administraţia urmează să reia licitaţie pentru terminarea lucrărilor.

Recomandările redacției