Conform noului plan cadru, elevii din clasele primare, I şi a II-a, vor avea două ore de educaţie fizică, iar elevii claselor de a III-a şi a IV-a vor avea acelaşi număr de ore de sport şi o oră de „joc şi mişcare”. „Consiliul Naţional al Elevilor, for consultativ al Ministerului Educaţiei Naţionale, îşi exprimă public susţinerea faţă de această modificare a planului cadru pentru învăţământul primar, respectiv introducerea mai multor ore de sport în programa şcolară. Conform statisticilor, ţara noastră ocupă locul al treilea în Europa la capitolul supraponderalitate, iar o astfel de măsură ar fi benefică pentru generaţiile viitoare“, ne declară Simina Dragoş, preşedintele filialei arădene a Consiliului Elevilor.
Conducerea Consiliului Naţional al Elevilor consideră că mişcarea este esenţială pentru dezvoltarea copiilor. Pe lângă faptul că sportul echilibrează funcţionarea întregului organism, acesta are rol în educarea şi disciplinarea copiilor. „Introducerea mai multor ore de sport pe săptămână pentru elevii din învăţământul primar este o măsură necesară, însă, pentru ca orele să se desfăşoare în condiţii optime, trebuie investit în bazele sportive din untăţile de învăţământ“, ne-a declarat Iulia Miron, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Cu toate acestea, liderii elevilor din România atrag atenţia asupra faptului că unităţile de învăţământ trebuie să deţină baze sportive dotate corespunzător şi spaţii exterioare în perimetrul şcolii pentru ca elevii să facă mişcare în aer liber. O soluţie în acest sens ar fi atragerea unor surse financiare extrabugetare, care să fie accesate de către unităţile de învăţământ din Arad.

Recomandările redacției