Reprezentanții Prefecturii au fost pe teren și joi, în localitățile calamitate de inundații. În comuna Bata, subprefectul Vasilică Damian, împreună cu primarul comunei au supervizat activitățile de constatare și evaluare a pagubelor atât în ceea ce privește bunurile familiilor ori persoanelor singure, cât și în privința obiectivelor publice de infrastructură afectate (n.a drumuri, podețe ). De la Bata, reprezentanții Prefecturii au plecat în satul Lalașinț, comuna Bârzava, precum și în comuna Vărădia de Mureș.

„Comisiile mixte continuă și astăzi (n.a joi) activitățile de constatare și evaluare a pagubelor, precum și înregistrarea persoanelor ale căror bunuri au fost afectate de inundații. Amintim că familiile sau persoanele singure afectate de inundații vor primi un ajutor de urgență direct din partea Guvernului României, în baza Hotărârii de Guvern cu numărul 365 din 3 iunie 2019.  Vor fi despăgubite familiile sau persoanele afectate de ploile abundente și fenomenele asociate acestora, respectiv alunecări de teren și fenomene meteorologice deosebite. Ajutoarele de urgență vor fi acordate pentru acele persoane ale căror locuințe ori bunuri de folosință îndelungată au fost distruse ori deteriorate semnificativ“, au susținut reprezentanții Prefecturii.  De reamintit că, ajutoarele sunt cuprinse între 1.500 de lei și 3.000 de lei, în funcție de gradul de afectare al bunurilor.

 Ajutoarele de urgență nominale se aprobă prin notă de către ministrul muncii și justiției sociale, pe baza borderourilor întocmite de către Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Borderourile vor fi vizate de primarii localităților afectate și de către Prefectul Județului Arad.

În privința pagubelor provocate bunurilor publice (drumuri, alte elemente de infrastructură, clădiri publice – dacă există), în urma rapoartelor operative primite din partea comitetelor locale pentru situații de urgență, comisiile formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Arad, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad, Administrațiilor Bazinale de Apă Mureș, respectiv Crișul Alb întocmesc procese verbale care vor sta la baza unui proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea sumelor necesare efectuării reparațiilor asupra obiectivelor distruse.

 

 

Recomandările redacției