Reprezentanţii primăriilor din judeţ au fost chemaţi de Direcţia Generală de Asistnţă Socială şi Protecţia Copilului la o serie de întâlniri de lucru. Au fost prezente în total 73 de persoane din care, opt primari și viceprimari, reprezentând 56 de autorităţi locale şi servicii publice de asistenţă socială (SPAS)
Reprezentanții DGASPC Arad, împreună cu cei ai autoritățile locale din județ au discutat despre activitatea de asistență socială din judeţ și despre nevoile sociale existente. Au fost invitați să participe din partea DGASPC Arad, reprezentanţi ai multor servicii din cadrul instituției, respectiv: Serviciul Management de caz, Serviciul Strategii, proiecte, monitorizare, relații ONG, Serviciul Evaluare și consiliere în situații de abuz, neglijare și violență domestică, Serviciul pentru prevenirea marginalizării sociale, trafic, migrație și repatrieri.
Subiectul întâlnirilor a cuprins aspecte legate de implementarea strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale a județului Arad 2014-2020, planul de acțiune pentru anul 2015, cu identificarea nevoii de dezvoltare a serviciilor de prevenire la nivel local în vederea accesării de fonduri nerambursabile, precum și despre DGASPC Arad, dezvoltarea de servicii comunitare în funcție de necesitățiile identificate la nivelul fiecărei comunității: centre de zi, centre respiro, programe after-school, îngrijirea la domiciliu.
Reprezentanţii serviciilor DGASPC Arad au pus la dispoziția participanţilor materiale informative cuprinzând date suplimentare, specifice temelor abordate la masa discuțiilor. Au fost prezente în total 73 de persoane din care opt primari și viceprimari, reprezentând 56 de autorităţi locale şi servicii publice de asistenţă socială (SPAS). Problemele semnalate de reprezentanții serviciilor publice de asistenţă socială  a cuprins cazuri de mame minore, copii născuţi în străinătate care au fost aduşi în ţară fără acte şi lăsaţi în grija bunicilor, copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi lăsaţi în grija bunicilor sau a altor membri de familie, clarificarea procedurilor de aplicare a plasamentului ca măsură de protecţie, posibilităţi de cooperare cu DGASPC Arad privind accesarea unor fonduri nerambursabile, solicitări de accentuare a activităţilor de prevenţie, măsuri de contracepţie şi educaţia sexuală a elevilor şi tinerilor.
Prima întâlnire programată a fost pentru zona Arad-Pecica, urmată de o dezbatere pe zona Văii Mureșului, respectiv la Lipova și o întâlnire zonală la Sebiș. „Astfel de întâlniri sunt extrem de importante și totodată necesare, aceasta pentru că  ne oferă posbilitatea să cunoaștem cu adevărat nevoile sociale, problemele cu care fiecare primărie se confruntă. Cu această ocazie le sunt prezentare proiecte și inițiative viitoare, toate cu scopul de a  identifica nevoile și tipul problemelor ce pot apărea la nivelul comunităților și să găsim împreună rezolvări rapide și concrete ale acestora, ori de câte ori situaţia o impune.  Este, de asemenea, importantă mobilizarea fiecărei comunități în parte, pentru a reuși împreună să depășim probleme ce ţin de sfera asitenței sociale”, a declarat Erika Stark, directorul general DGASPC Arad.

Recomandările redacției