Respectă indicatoarele rutiere ca să n-o păţeşti!

0
294

indicatoare_accidentNerespectarea regulilor de circulaţie şi, implicit, ignorarea indicatoarelor poate atrage, pe lângă posibilitatea producerii unei tragedii, sancţiuni importante, care variază de la câteva puncte la amenzi şi chiar suspendarea permisului. Specialiştii revistei Auto Bild îţi reamintesc semnificaţia semnelor de circulaţie şi ce păţeşti dacă le ignori.

Crucea Sfântului Andrei

Acest indicator e amplasat la 6-10 m de trecerile la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere. Şoferii trebuie să reducă viteza şi să oprească în locul cu vizibilitate maximă, fără a depăşi semnul, pentru a se asigura că nu se apropie nici un tren.

Amendă: 665-1.474 lei. Puncte: 6. Suspendare permis: nu.

Oprirea interzisă

Şoferii nu trebuie să oprească în locurile astfel semnalizate. Zona de acţiune încetează la cel mai apropiat colţ de intersecţie pe sensul de mers.

Amendă: 147-220 lei. Puncte: 2. Suspendare permis: nu.

Limitare de viteză

Indicatorul impune o viteză maximă, clar specificată, pentru un anumit sector de drum. Restricţia încetează doar la întâlnirea indicatoarelor care semnalizează sfârşitul limitării sau a tuturor restricţiilor anterioare. Sancţiunile variază în funcţie de viteza înregistrată.

Amendă: 147-1.474 lei. Puncte: 2-6. Suspendare permis: 0-90 de zile (peste 50 km/h).

OBLIGATORIU La dreapta

Acest semn de circulaţie obligă conducătorul auto să vireze doar în direcţia indicată de săgeată. Restricţia se aplică numai în cazul intersecţiei precedate de acest indicator.

Amendă: 295-370 lei. Puncte: nu. Suspendare permis: nu.

Circulaţia interzisă

Se află instalat înainte de intrarea pe sectoarele de drum unde accesul tuturor vehiculelor e strict interzis.

Amendă: 147-220 lei. Puncte: 2. Suspendare permis: nu

Depăşirea interzisă

Indicatorul interzice depăşirea autovehiculelor. P e lângă motocicletele fără ataş, conducătorii auto mai pot depăşi biciclete sau vehicule cu tracţiune animală. Raza de acţiune se termină odată cu întâlnirea unui semn care indică sfârşitul restricţiei.

Amendă: 147-220 lei. Puncte: 2. Suspendare permis: nu

Cedează trecerea

Indicatorul se află instalat pe drumurile fără prioritate, la intersecţia acestora cu drumuri prioritare. Înainte să pătrundă în intersecţie, şoferul este obligat să oprească pentru a ceda trecerea.

Amendă: 295-370 lei. Puncte: nu. Suspendare permis: 30 zile

Trecere de pietoni

Indicatorul se instalează în apropierea unei treceri pentru pietoni. Conducătorul auto e obligat să reducă viteza şi să oprească, la nevoie, pentru a permite traversarea pietonilor.

Amendă: 295-370 lei. Puncte: nu. Suspendare permis: 30 zile.

Oprire/Stop

Indicatorul Stop se regăşeste pe drumurile fără prioritate, atunci când acestea se intersectează cu alte drumuri prioritare şi vizibilitatea e redusă. Şoferul este obligat să oprească în locul cu vizibilitate maximă şi să acorde prioritate maşinilor de pe drumul principal.

Amendă: 440-590 lei. Puncte: 4. Suspendare permis: nu.

SURSA: http://www.libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.