restanteArădenii care au datorii la bănci o duc din ce în ce mai rău. Cel puţin aşa reiese dacă aruncăm o privire asupra unor rapoarte ale Băncii Naţionale cu privire la comportamentul financiar al populaţiei în profil teritorial. Restanţele la credite au atins cifre astronomice, comparativ cu acum cinci ani, când criza începea să-şi facă simţită prezenţa. Potrivit raportului BNR, la sfârşitul trimetrului al III-lea din 2013, arădenii avea credite restante în lei de 247,4 milioane, datoriile neplătite fiind cu 205,2 milioane mai mari decât la sfârşitul penultimului trimestru din 2008. În ceea ce priveşte restanţele la creditele în valută, acestea au crescut în cinci ani cu nu mai puţin de 282,8 milioane de lei, ceea ce înseamnă că băncile arădene au de recuperat acum nu mai puţin de 488 de milioane de lei de la clienţii rău-platnici. În septembrie 2013, arădenii care s-au împrumutat în diverse valute au „reuşit” să adune datorii scadente şi neplătite la timp de 295,4 milioane de lei, pe când în septembrie 2008, restanţele erau de doar 12,6 milioane de lei. Şi comparativ cu anul trecut, valoarea creditelor nereturnate la timp a crescut destul de mult, cu 26,8 milioane de lei, la creditele în monedă naţională şi cu 5,5 milioane la creditele în valută.
Conform Bursa.ro, la nivel naţional, restanţele au crescut în condiţiile în care întârzierile de cel mult 15 zile au crescut cu 170 de milioane, iar întârzierile de peste 90 de zile au crescut cu 290 de milioane, din august până în septembrie. Potrivit experţilor, stabilitatea sistemului bancar ar putea avea de suferit ca urmare a ritmului alert de creştere a restanţelor.
Creditele de consum sunt în scădere
Din cauză că şi-au dat seama că vor întâmpina serioase dificultăţi atunci când vor trebui să-şi plătească datoriile, arădenii fac din ce în ce mai puţine credite la bănci, iar valoarea creditelor de consum în lei au ajuns, la sfârşitul celui de al III-lea semestru de anul acesta, aproape la jumătate, comparativ cu 2008. Acum cinci ani, băncile raportau că locuitorii din judeţ au luat împru­muturi de consum în valoare de 630,5 milioane, pentru ca anul acesta, valoarea creditelor de consum să ajungă la 399,9 milioane. Creditele de consum în valută au scăzut şi ele destul de mult, de la 586 de milioane de lei în 2008 la 431,7 milioane în 2013.
Rapoartele întocmite de BNR cu privire la comportamentul financiar al populaţiei foloseşte date bazate pe informaţiile furnizate de bănci persoane juridice române, de sucursalele băncilor străine în România, de băncile de economisire şi creditare în domeniul locativ şi de Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP. Creditele şi depozitele în valută sunt exprimate în lei, la cursul de schimb anunţat de BNR în ultima zi lucrătoare a lunii.

Recomandările redacției