pro urbe 1OLYMPUS DIGITAL CAMERANe pregătim pentru Capitală Culturală Europeană. Îngrijim clădirile, facem curățenie, restaurăm, trasăm pistele pentru biciclete. Activitate febrilă peste tot în Arad. Administrația vrea să demonstreze tuturor nivelul de civilizație, urbanism fără cusur, se fac intervenții la clădiri în zona protejată, după proiecte și autorizații, finalizate cu recepții, desigur, cu pedanterie și responsabilitate.
Iată un caz interesant. Priviți fotografia, nici nu-mi fac probleme că nu o să recunoașteți clădirea. Culoarea fațadei, oarecum controversată, se zice că n-ar fi cuprinsă în paleta de culori aprobată, cu toate acestea, mie-mi place. Sunt două nuanțe, de fapt, care se armonizează. Ca să apreciem ce  s-a făcut, trebuie să ne amintim cum era înainte fațada, o ruină, nu era nici o porțiune fără să fie coșcovită cu cărămida la vedere, cu ornamente căzute, lipsă, tâmplăria geamurilor în paragină. După cum arată îți vine să exclami : „Vezi că se poate!” Este o plăcere să privești.
Dar, toată strădania proprietarilor, a arhitectului, este minimalizată de includerea pe fațadă a trei aparate de aer condiționat. Doar trei dintre proprietari și-au asigurat confortul pentru la vară, restul se vor perpeli de căldură. Un ventilator, priviți-l, este atârnat de funii ce taie ornamentul pe diagonală. Anormal, priviți fațadele din Uniunea Europeană și nu prea se văd asemenea urâțenii la fațadă. Păcat. Oare Primăria, emitentul autorizației de intervenție la fațadă într-o zonă protejată, a recepționat lucrarea? Păcat de această lucrare cu adevărat exemplară, să fie urâțită de cele trei ventilatoare.
Stimate domnule arhitect, ați executat proiectul de intervenție, iar eu vă trimit  „la doi pași” în Palatul Finanțelor, care are o mul­țime de aparate de condiționare în funcțiune, dar ele nu se văd. Acestea sunt montate în pod, loc sigur, comod de vizitat, uscat eficient. Priviți fotografia a II-a și aveți soluția. Mai ales că cele trei ventilatoare, montate pe fațadă, se află la ultimul etaj, deasupra fiind podul. Soluție valabilă peste tot în Arad.
Despre cabluri, mățăraia, care ne sugrumă ornamentele, n-am cuvinte.
Bujor Buda

Recomandările redacției