Proiectul de restaurare a sălii „Iuliu Maniu” prinde contur. Aleșii județeni au aprobat documentația tehnico-economică şi reactualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru Restaurare sălii „Iuliu Maniu”, din cadrul Palatului Comitatului (n.a clădirea de pe Bulevardul Revoluției, nr. 81), unde s-au purtat negocierile pentru înfăptuirea Marii Uniri.

Cei de la Consiliul Județean (CJA) susțin că, reactualizarea acestor indicatori a fost necesară în urma finalizării documentației de către firma care a realizat proiectul tehnic. În total, reabilitarea sălii va costa CJA, 1.683.852 de lei (TVA inclus), însă sursa de finanțare sunt fondurile transfrontaliere. Restaurarea va dura șase luni.

La sala Iuliu Maniu sunt necesare lucrări de intervenții pentru că unele elemente din interiorul acesteia sunt într-un stadiu avansat de degradare. Pentru reabilitarea sălii istorice, Consiliul Județean a întocmit un proiect, prin care se intenționează consolidarea sălii, restaurarea și recrearea cât mai exactă a decorațiilor existente (n.a în prezent deteriorate), conservarea acestora și încercarea de a aduce obiectivul, din punct de vedere arhitectural, la starea inițială, fără a se afecta volumetria și toate detaliile de ornamente cu valoarea istorică și artistică.

Vor fi menținute și protejate elementele de finisaj interior, inclusiv elementele originale de decorație interioară. Restaurarea acestora se va realiza cu tehnici tradiționale, prin utilizarea de materiale tradiționale specifice spațiului respectiv de cea mai bună calitate pentru finisaj (tencuieli, amorse, gleturi, zugrăveli, pardoseli).

La terminarea proiectului spațiul sălii poate fi folosit pentru funcțiuni administrative, social-culturale şi în interes turistic.

Recomandările redacției