„Restituiri. Carol Wolff” – vernisaj la Muzeul de Artă

0
447

La Muzeul de Artă va fi vernisată miercuri, 11 septembrie, expoziția de pictură „Restituiri. Carol Wolff”. Aceasta reunește portrete, scene de gen, naturi noarte și peisaje din patrimoniul Complexului Muzeal Arad, cel al Muzeului Național al Banatului și din colecții particulare.

Curatori sunt Adriana Pantazi și Fekete Károly.

„Semnătura Wolff K, Wolff sau C. Wolff  identifică artistul omonim a cărui biografie este extrem de lacunară. Cu origini în localitatea Pâncota (județul Arad) – născut în 4 mai 1869 / decedat în 1944 –, Carol Wolff s-a format profesional în mediul artistic münchenez, unde a frecventat Școala particulară de pictură a lui Simon Hollósy. În anii 1896 și 1897 numele său se regăsește printre cele ale studenților care și-au urmat maestrul la Baia Mare. Din 1898 a participat consecutiv până în 1918 la Salonul Național, organizat primăvara și toamna la Budapesta, unde a expus scene de gen“, a susținut Adriana Pantazi, istoric, Complexul Muzeal Arad.

La începutul anilor ’20, Carol Wolff s-a stabilit la Arad. Subiectul abordat la acea vreme de el era portretul.

I-au fost comandate, de către instituția Primăriei, portretele regilor Ferdinand și Maria,  cele ale personalităților politice locale implicate în Unirea de la 1918 (Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop) sau ale unor primari și prefecți din perioada de început a administrației românești (Ștefan Anghel, Ioan Robu, Cornel Luțai, Iustin Marșieu, Mihai Mărcuș). Odată dobândit statutul de bun portretist, dublat de garanția conferită prin dispozițiile venite din partea autorităților, semnătura lui Wolff este tot mai des întâlnită în interioarele burgheziei locale, în cele ale intelectualității orașului sau din împrejurimile lui.

Vernisajul va avea loc la orele 18.00, în sala „Ovidiu Maitec”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.