Restricțiile pentru stoparea extinderii noului coronavirus escaladează și ajung la măsuri drastice în unitățile spitalicești. De marți, 24 martie, în mod oficial toți pacienții care nu sunt considerați urgențe vor fi externați din spitale, întrucât unitățile medicale trebuie să fie eliberate pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri și cazuri agravate. Măsura este un ordin și vizează orice unitate spitalicească.

Arădenii trebuie să știe că, de marți nu își mai pot fixa programări pentru tratament sau intervenții, pentru o perioadă de 14 zile.

Potrivit ordinului, internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate vor fi suspendate începând de marți, pentru o perioadă de 14 zile.

De asemenea, vor fi suspendate consultații programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.

Măsura este dispusă printr-un ordin vizat de ministrul afacerilor interne, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

În termen de 48 de ore, de la intrarea în vigoare a ordinului, vor fi externați toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital.

Conducerile spitalelor pot lua hotărârea de reorganizarea programului și a permanenței personalului, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, fără afectarea salarizării personalului. „La nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență s-au luat măsuri treptat, încă de la instituirea stării de urgență, măsuri pentru ca spitalul să poată primi eventualele cazuri de îmbolnăviri. Precizez că nu se mai fac programări pentru consultații sau intervenții care nu sunt urgente. Arădenii pot sta însă liniștiți că toate cazurile de urgență vor fi preluate de către spital. Însă ne referim la cazuri care cu adevărat sunt de urgență. Îndemnăm populația să nu se panicheze, pentru că nu este cazul. Așteptăm de la nivel central noi dispoziții“,  a spus Simina Roz, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. 

Reamintim că, la jumătatea acestei luni, la Spitalul Județean a fost operaționalizat Postul Medical Avansat în curtea Spitalului Județean din Arad. Acesta este folosit pentru triajul epidemiologic al pacienților, în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului.

Corturile au sistem de încălzire care poate fi suplimentat în caz de nevoie. De asemenea, reamintim și că la Spitalul TBC au fost luate măsuri pentru degrevarea unuității.

Recomandările redacției