Autoritățile din România iau în calcul câteva mă­suri de relaxare pentru Revelionul anului acesta, după ce numărul cazurilor de infectări cu COVID-19 a scăzut.
Autorităție iau în calcul varianta ca circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 02:00. De asemenea, se ia în calcul și prelungirea programului magazinelor, care ar putea să fie deschise până la ora 10- 11 noaptea.
Alexandru Rafila a declarat că măsurile vor fi făcute publice imediat ce vor fi hotărâte oficial. Ministrul Sănătății a mai precizat și că nu recomandă petrecerile cu un număr mare de participanți, dată fiind și situația actuală, cauzată de noua variantă a virusului COVID-19, Omicron, care este deja prezentă în România.
„Măsurile pentru sărbători vor fi dezbătute şi adoptate în cursul acestei săptă­mâni. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru aceas­tă perioadă, rugămintea este să înţeleagă, chiar dacă incidenţa este mică sau va fi mică, în perioada sărbătorilor de iarnă, utilizarea corectă a măştii, în spaţii aglome­rate, inclusiv în timpul acestor petreceri, este absolut obligatorie.
Vom avea o presiune suplimentară din cauza acestei tulpini noi, Omicron, şi cred că fiecare are responsabilitatea de a se proteja nu numai personal, dar şi pe cei cu care venim în contact. Nu recomandăm să fie evenimente cu număr mare de persoane şi aglomeraţii. Populaţia nu trebuie să creadă că o incidenţă scăzută repre­zintă un element de nerespectare a unor reguli, ci dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenţei scăzute şi de păstrare a vieţii cât mai aproape de normalitate”, a declarat Alexandru Rafila.

Recomandările redacției