postasiActivitatea Poştei Române stă sub semnul instabilităţi şi mii de angajaţi riscă să-şi piardă locurile de muncă. După ce deja în rural, sute de lucrători poştali lucrează cu normă redusă, noi planuri de restructurare sunt pe cale să fie puse în practică. În timp ce deja pensiile şi corespondeţa ajunge cu întârziere, compania se pregăteşte să restrângă mai mult activitatea.
Reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali susţin că măsurile de reducere a timpului de lucru cu până la jumătate, pentru micşorarea salariului continuă. Administraţia companiei lucrează la un plan care presupune pe lângă reducerea normelor de muncă şi concedieri. Mai exact, în funcţie de economiile făcute cu normarea ar urma să se stabilească şi câţi angajaţi trebuie să fie disponibilizaţi. Redu­cerea timpului de lucru de la opt ore la şase sau patru ore înseamnă şi salarii diminuate cu 25 sau 50 la sută, iar afectaţi sunt agenţii poştali şi factorii din mediul rural, dar şi oficiantele din mediul rural. Măsurile ar putea fi extinse şi în mediul rural.
Potrivit sindicaliştilor, pentru normări s-au cerut date statistice privind volumul de operaţiuni făcute de lucrătorii poştali. „În prezent se lucrează la planul de restructurare. Se fac verificări pe linie de activitate, în vederea normării. Astfel, ar urma apoi să se stabilească câţi şi care angajaţi vor fi disponibilizaţi. Sin­dicatul poartă negocieri cu compania pe partea de normare, dar şi vizavi de condiţiile în care se vor face disponibilizări. Sunt anumite criterii de disponibilizare care trebuie să fie respectate, iar acestea ţin de activitatea angajaţilor“, a spus Ilie Tripa, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali Arad. Liderul de sindicat a mai precizat că, până în prezent, reducerea normelor de muncă s-a făcut numai pentru angajaţii care au semnat acte adiţionale la contractele de muncă.
Sute de lucrători poştali au semnat deşi, Sindicatul Lucrătorilor Poştali i-a îndemnat pe toţi membrii din teritoriu să nu semneze actele adi­ţio­nale la Contractul Colectiv de Muncă, referitoare la reducerea normei zilnice de lucru individuală. Lucrătorii poştali au semnat însă de frică să nu-şi piar­dă serviciul.
Poştaşii arădeni şi-au primit maşinile de serviciu
Sunt însă şi veşti bune, însă pentru beneficiarii sistemului poştal. Pensiile ar putea ajunge la timp la pensionari şi asta pentru că, problema maşinilor de serviciu s-a rezolvat. Luna trecută, parte din maşinile de serviciu ale poştei au fost retrase pentru modificarea leasing-ului, de la cel operaţional, la cel financiar. În lipsa acestora, şi pentru că mulţi angajaţi lucrează cu normă redusă, activitatea a fost afectată. Pensionarii care şi-au primit drepturile cu întârziere au făcut atunci reclamaţii la Casa Judeţeană de Pensii Arad. „Pro­blema cu transportul s-a rezolvat. Cursele pleacă în mod normal, pentru că maşinile ne-au revenit. Deci, problemele cu întârzierile din cau­za maşinilor nu se vor mai repeta luna aceasta“, a precizat liderul sindical, Ilie Tripa.
Conducerea Casei Judeţene de Pensii a anunţat la începutul acestei luni că ia în calcul renunţarea la serviciile Poştei Române, în cazul în care nu se va rezolva problema întâzierii pensiilor.

Recomandările redacției