Luni, la sediul Consiliului Judeţean Arad s-a consumat un moment foarte important în ceea ce priveşte infrastructura de apă şi canalizare a oraşului Pecica.
După finalizarea procedurii tehnice şi de selecţie, directorul general al Companiei de Apă Arad, inginer Gheorghe Bănăţean şi reprezentantul companiei S.C. Hidroconstrucţia S.A. au semnat contractul CL12 „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare Pecica”, cel de-al optulea contract de lucrări din cadrul proiectului major de apă şi ca­nalizare al judeţului Arad.
Lucrarea face parte din proiectul intitulat „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Arad”, cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu”, al cărui beneficiar este Operatorul Regional S.C. Compania de Apă Arad S. A.
Prezentarea contractului CL12
Contractul are o valoare de 26.623.467,63 lei, se va derula pe o perioadă de 24 de luni şi are ca obiective extinderea reţelei de distribuţie apă potabilă cu o lungime de 23,26 km şi realizarea a 1590 de branşamente de proprietăţi şi a 177 de hidranţi subterani, respectiv extinderea reţelei de canalizare cu o lungime totală de 44,967 km şi extinderea conductelor de refulare cu 1,47 km.
Potrivit reprezentanţilor Companiei de Apă se va reabilita şi staţia de pompare apă uzată existentă (cu înlocuirea pompelor submersibile) şi se vor executa 4 staţii intermediare de pompare a apelor uzate. În total, vor fi realizate 3.080 racorduri individuale. Numărul pecicanilor care va beneficia în urma acestui contract este de 11.954 persoane.
Importanţa investiţiei
Primarul Petru Antal a declarat după semnarea contractului că „principalii beneficiari ai proiectului vor fi pecicanii, care vor avea reţea de apă pe toate străzile din oraş şi ca­nalizare în proporţie de 90%”.
Au fost prezenţi preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu şi Iustin Cionca, cel care a contribuit la elaborarea proiectului în perioada cât a fost primar al oraşului Pecica, iar după terminarea mandatului de deputat a fost solicitat de directorul general al Companiei de Apă Arad, Gheorghe Bănăţean pentru consiliere în ceea ce priveşte partea administrativă, de colaborare cu administraţiile locale şi agenţiile naţionale implicate (având în vedere şi experienţa sa de parlamentar) în procesul de implementare a Aqua Project Arad.
Proiectul – Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Arad – Aqua Project Arad este implementat pe teritoriul a 13 localităţi ale judeţului, îmbunătăţind serviciile prestate de Compania de Apă Arad.
Contribuţia oraşului Pecica este de doar 1,8%, restul fiind suportat din contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, a Guvernului României şi de S.C. Compania de Apă Arad S.A., prin credit bancar garantat de Consiliul Judeţean Arad.

Recomandările redacției