Ciorba de miel este o rețetă lejeră, acrișoară, cu multă verdeață și un gust proaspat, ca un balsam pentru stomac.
Ingrediente:
– 2 litri apă
– 1 litru borş
– 1 kg carne miel
– 1 legatura leuştean
– 1 morcov
– 1 rădăcină de pătrunjel
– 1 ceapă
– verdeaţă (pătrunjel, mărar)
– cozi de ceapă verde
– sare
– piper
– 3 linguri orez
– 1 gălbenuş
– 4 linguri smântână
Mod de preparare:
Pentru ciorba de miel se fierb în apă cu sare căpăţâna şi bucăţile de miel. Înainte de a începe să fiarbă, se ia spuma. Acest proces e important, deoarece zeama poate rămâne tulbure.
Se curăţă zarzavaturile şi se adaugă în ciorbă, apoi se lasă să fiarbă împreună cu bucăţile de carne o oră. Important este că nu trebuie să clocotească pentru că se destramă carnea de miel. Când şi carnea, şi zarzavaturile au fiert, se toarnă borşul fiert separat şi strecurat şi se adaugă 2-3 linguri de orez, câteva frunze de leuştean verde şi cozile de ceapă verde. Se lasă să fiarbă orezul şi se acoperă cu un capac.
Între timp, într-un castron, se freacă un gălbenuş cu 2-3 linguri de smântână. După ce s-a făcut ciorba de miel, se opreşte focul şi se toarnă smântâna amestecânu-se cu atenţie să nu formeze cocoloaşe. Se serveşte ornată cu leuştean verde.
Trucuri de la gospodine
– Pentru ciorba de miel, alege carnea proaspătă. O recunoști pentru că are culoarea roz. Ea nu trebuie să fie umedă. Acesta este un semn că a fost congelată și decongelată.
– Carnea de miel trebuie să fie cât mai elastică, semn că animalul a fost tânăr.
– Organele de miel dau un gust și mai bun când faci ciorba de miel, așa că nu trebuie să te ferești să le folosești.
– Adăugați mult leuștean.