Ciorba de miel este o rețetă lejeră, acrișoară, cu multă verdeață și un gust proaspat, ca un balsam pentru stomac.

Ingrediente:
– 2 litri apă
– 1 litru borş
– 1 kg carne miel
– 1 legatura leuştean
– 1 morcov
– 1 rădăcină de pătrunjel
– 1 ceapă
– verdeaţă (pătrunjel, mărar)
– cozi de ceapă verde
– sare
– piper
– 3 linguri orez
– 1 gălbenuş
– 4 linguri smântână

Mod de preparare:
Pentru ciorba de miel se fierb în apă cu sare căpăţâna şi bucăţile de miel. Înainte de a începe să fiarbă, se ia spu­ma. Acest proces e important, deoarece zeama poate rămâne tulbure.
Se curăţă zarzavaturile şi se adaugă în ciorbă, apoi se lasă să fiarbă împreună cu bucăţile de carne o oră. Important este că nu trebuie să clocotească pentru că se destramă carnea de miel. Când şi carnea, şi zarzavaturile au fiert, se toar­nă borşul fiert separat şi strecurat şi se adaugă 2-3 linguri de orez, câteva frunze de leuştean verde şi cozile de ceapă verde. Se lasă să fiarbă orezul şi se aco­peră cu un capac.
Între timp, într-un castron, se freacă un gălbenuş cu 2-3 linguri de smântână. După ce s-a făcut ciorba de miel, se opreşte focul şi se toarnă smântâna ames­tecânu-se cu atenţie să nu for­meze cocoloaşe. Se serveşte ornată cu leuştean verde.
Trucuri de la gospodine
– Pentru ciorba de miel, alege carnea proaspătă. O recunoști pentru că are culoarea roz. Ea nu trebuie să fie umedă. Acesta este un semn că a fost congelată și decongelată.
– Carnea de miel trebuie să fie cât mai elastică, semn că animalul a fost tâ­năr.
– Organele de miel dau un gust și mai bun când faci ciorba de miel, așa că nu trebuie să te ferești să le folosești.
– Adăugați mult leuștean.

Recomandările redacției