Rețeta acestei ciorbe s-a transmis de-a lungul timpului și este și astăzi una dintre cele mai apreciate și mai consumate ciorbe, în Ardeal. Ingredientele se completează reciproc: salata e tânără, proaspătă și plină de vitamine, iar afumătura dă gust și savoare acestui fel de mâncare.
Ingrediente:
– două salate verzi mari sau trei medii
– 150 g costiță afumată, fără os și șorici
– o ceapă mare
– un păstârnac mediu
– o rădăcină mică de pătrunjel
– o legătură de pătrunjel verde
– 1,5 l supă de legume
– două căni de lapte
– o lingură făină
– o linguriță sare
– 2-3 linguri oțet din vin alb
Mod de preparare:
Tai costița fâșii, apoi o rumenești la foc mediu, într-o oală antiaderentă. Poți folosi kaizer sau slăninuță afumată, în loc de costiță.
Între timp, cureți toate legumele, le tai mărunt și le adaugi peste costiță. Le călești împreună la foc mediu, 3-4 minute, amestecând ocazional.
Când legumele s-au sotat, adaugi făina și amesteci energic, până ce e încorporată complet. Combini supa caldă cu laptele și începi să torni lichidul în oală, amestecând constant, pentru ca supa să nu aibă cocoloașe, ci o consistență fină și cremoasă. Fierbi la foc mediu aproximativ 15 minute.
Între timp, speli salatele și tai frunzele fâșii. Le adaugi în ciorbă, pui sarea și continui fierberea încă 5-6 minute. La final, adaugi oțetul și stingi focul.
Presari pătrunjelul verde, mai lași 2-3 minute să se întrepătrundă aromele, apoi servești ciorba, când s-a mai răcorit.