Rețeta acestei ciorbe s-a transmis de-a lungul timpului și este și astăzi una dintre cele mai apreciate și mai consumate ciorbe, în Ardeal. Ingredientele se completează reciproc: salata e tânără, proaspătă și plină de vitamine, iar afumătura dă gust și sa­voare acestui fel de mâncare.

Ingrediente:
– două salate verzi mari sau trei medii
– 150 g costiță afumată, fără os și șorici
– o ceapă mare
– un păstârnac mediu
– o rădăcină mică de pătrunjel
– o legătură de pătrunjel verde
– 1,5 l supă de legume
– două căni de lapte
– o lingură făină
– o linguriță sare
– 2-3 linguri oțet din vin alb

Mod de preparare:
Tai costița fâșii, apoi o rumenești la foc mediu, într-o oală antiaderentă. Poți folosi kai­zer sau slăninuță afumată, în loc de costiță.
Între timp, cureți toate legumele, le tai mărunt și le adaugi peste costiță. Le călești împreună la foc mediu, 3-4 minute, ame­ste­când ocazional.
Când legumele s-au sotat, adaugi făina și amesteci energic, până ce e încorporată complet. Combini supa caldă cu laptele și începi să torni lichidul în oală, amestecând constant, pentru ca supa să nu aibă cocoloașe, ci o consistență fină și cremoasă. Fierbi la foc mediu aproximativ 15 minute.
Între timp, speli salatele și tai frunzele fâșii. Le adaugi în ciorbă, pui sarea și continui fierberea încă 5-6 minute. La final, adaugi oțetul și stingi focul.
Presari pătrunjelul verde, mai lași 2-3 minute să se întrepătrundă aromele, apoi servești ciorba, când s-a mai răcorit.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției