Rețeta săptămânii – Gyros grecesc cu pui și tzatziki

0
173

Gyros grecesc cu pui și tzatziki – un preparat care câștigă tot mai mult teren la noi în țară. Este sățios, rapid și gustos. Învață să îți faci propriul gyros cu pui și tzatziki, la tine în bucătărie.

Ingrediente:
– 900 g piept de pui;
– 65 ml ulei de măsline;
– 60 ml zeamă de lămâie;
– 3 linguri iaurt grecesc;
– 1 lingură oțet din vin roșu;
– 2 cepe roșii tăiate mărunt;
– 2 căței de usturoi;
– oregano, cimbru și coriandru;
– sare și piper.
Pentru servit:
– 6-8 lipii;
– sos tzatziki;
– 2 roșii tăiate cubulețe;
– castraveți tăiați mărunt;
– frunze de salată;
– 1 ceapă roșie mică tăiată mărunt;
– brânză feta;
– pătrunjel;
– măsline.

Mod de preparare:
Într-un bol mediu se amestecă uleiul de măsline, zeama de lămâie, iaurtul, oțetul de vin, ceapa roșie, condimentele. Se pun cantitățile dorite, după gust.
Într-o pungă se toarnă amestecul rezul­tat și se bagă puiul la marinat. Se lasă la frigider pentru 2-3 ore.
Puiul îl poți prepara cum dorești: fie prăjit în tigaie, pe grătar sau în cuptor.
Când este gata, taie-l fâșii, transferă-l pe o farfurie, unge-l cu puțin cu ulei de măsline și lasă-l acoperit 10 minute.
Acum se fac porțiile de gyros, pe rând. În mijlocul lipiei (care întâi se încalzeşte sau se rumeneşte uşor pe o plită) se pune un strat de pui, salată, roșii, castraveți, măsline, ceapă roșie, feta, pătrunjel și sos tzatziki. Împachetează bine să nu se împrăștie conținutul. Gyrosul grecesc se servește cald, imediat.
Sosul tzatziki se face din 800 g iaurt grecesc, 300 g castravete, 1-2 căţei de usturoi pisat, o linguriță de oțet de vin roșu, jumătate de linguriță de sare şi piper proaspăt măcinat. Castravetele se dă pe răzătoare și apoi se stoarce bine-bine. Se adaugă peste iaurt. Se adaugă restul de ingrediente în iaurt și se amestecă foarte bine. Sosul se ține la frigider timp de mi­nim 3 ore.
Rețeta menționată de gyros grecesc cu pui și tzatziki este pentru 6-8 porții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.