Iahnie de fasole, mâncare tradițional românească pe care o servin cel mai adesea în zilele de post. Chiar dacă durează mai mult până se face, asta nu înseamnă că ne și solicită foarte mult această rețetă. Învață cum să faci cea mai bună iahnie de fasole.

Ingrediente:
– 400 g fasole
– 3 cepe roşii
– 3-4 căţei usturoi
– boia dulce şi iute
– cimbru
– 1 foaie dafin
– 4 linguri pastă de roşii
– 3-4 linguri ulei

Mod de preparare:
Dacă urmezi pașii de mai jos, vei reuși să îi surprinzi pe cei din jurul tău cu cea mai gustoasă iahnie de fasole, de post. Iată ce ai de făcut:
Fasolea se alege, se spală în câteva ape şi apoi se lasă de seara până dimi­neaţa să se înmoaie. Dimineaţa se scoa­te şi se pune să fiarbă în 2-3 ape, pentru a elimina toate toxinele. După ce a fiert şi bobul este moale, dar întreg, se pune să se scurgă în sită.
În acest timp, se taie ceapa solzişori, usturoiul se pisează şi se pun să se că­lească într-o cratiţă cu ulei. Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă fasolea şi puţină apă.
Separat, se pregăteşte pasta de roşii cu sare, piper, cimbru şi boia, iar dacă vi se pare că pasta este prea groasă, se adaugă puţină apă călduţă şi se toarnă peste fasole. Se adaugă şi o foaie de dafin şi se lasă să scadă, la foc potrivit, la cuptor.
Se serveşte cu murături şi se ornea­ză cu pătrunjel verde.

Recomandările redacției