O bogăţie de arome se află în acest preparat oriental: Shakshuka. A fost declarat mi­cul dejun naţional în Israel, dar este atât de consistent încât poate fi considerat un fel principal la prânz sau cină.

Ingrediente:
– şase ouă
– doi ardei graşi roşii
– o ceapă
– 500 g roşii
– 200 ml suc de roşii
– trei căţei de usturoi
– câte o linguriţă de chimion pudră, boia
dulce, boia iute
– o lingură frunze de mentă, opţional
– ¼ linguriţă chili pudră
– 100 brânză feta
– sare, piper
– coriandru, pentru decor

Mod de preparare:
Încingi uleiul într-un vas potrivit pentru cuptor şi sotezi ceapa tocată, usturoiul zdrobit, ardeii feliaţi, 5-6 minute, la foc potrivit, până ce legumele s-au înmuiat, amestecând ocazional. Pui condimentele, sare şi piper, după gust şi amesteci. Torni sucul de roşii, adaugi roşiile tăiate cu­buleţe şi, dacă doreşti, menta mărunţită. Acoperi şi mai ţii pe foc încă 10-15 minute până ce sosul s-a îngroşat. Cu o lingură de lemn, faci adâncituri în amestecul de le­gume, apoi spargi câte un ou în fiecare dintre ele. Asezonezi cu sare şi piper, dacă mai este nevoie.
Transferi vasul în cuptorul preîncălzit la 190 °C, 8-10 minute, până ce ouăle s-au gătit. Serveşti preparatul cald, cu lipie sau pită, cu brânză feta fărâmiţată, decorat cu frunze de coriandru.


Recomandările redacției