O bogăţie de arome se află în acest preparat oriental: Shakshuka. A fost declarat micul dejun naţional în Israel, dar este atât de consistent încât poate fi considerat un fel principal la prânz sau cină.
Ingrediente:
– şase ouă
– doi ardei graşi roşii
– o ceapă
– 500 g roşii
– 200 ml suc de roşii
– trei căţei de usturoi
– câte o linguriţă de chimion pudră, boia
dulce, boia iute
– o lingură frunze de mentă, opţional
– ¼ linguriţă chili pudră
– 100 brânză feta
– sare, piper
– coriandru, pentru decor
Mod de preparare:
Încingi uleiul într-un vas potrivit pentru cuptor şi sotezi ceapa tocată, usturoiul zdrobit, ardeii feliaţi, 5-6 minute, la foc potrivit, până ce legumele s-au înmuiat, amestecând ocazional. Pui condimentele, sare şi piper, după gust şi amesteci. Torni sucul de roşii, adaugi roşiile tăiate cubuleţe şi, dacă doreşti, menta mărunţită. Acoperi şi mai ţii pe foc încă 10-15 minute până ce sosul s-a îngroşat. Cu o lingură de lemn, faci adâncituri în amestecul de legume, apoi spargi câte un ou în fiecare dintre ele. Asezonezi cu sare şi piper, dacă mai este nevoie.
Transferi vasul în cuptorul preîncălzit la 190 °C, 8-10 minute, până ce ouăle s-au gătit. Serveşti preparatul cald, cu lipie sau pită, cu brânză feta fărâmiţată, decorat cu frunze de coriandru.