Colţunaşii (piroşti) sunt, probabil, cel mai cunoscut preparat din bucătăria ucrai­neană. Varianta cu cartofi şi ceapă e cea mai cunoscută şi îndrăgită, dar au diverse alte umpluturi: carne, brânză, magiun etc.

Ingrediente:
– Pentru aluat: 300 g făină albă, trei ouă mari, jumătate linguriţă sare, o lingură ulei, 2-3 linguri apă foarte rece
– Pentru umplutură: 500 g cartofi albi, două legături ceapă verde, o lingură unt, 100 g caşcaval ras, un ou, sare, piper
– Pentru servit: 50 g unt, două cepe, 200 g bacon, smântână fermentată (25% grăsime)

Mod de preparare:
Frămânţi făina cu ouăle, sarea, uleiul şi apa. Când aluatul e omogen şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului sau de mâini, for­mezi o bilă, o pui într-un bol curat, o acoperi şi o laşi la odihnit 30 de minute.
Speli bine cartofii şi îi pui la fiert în apă cu puţină sare. Între timp, cureţi ceapa verde. O tai mărunt şi o căleşti în unt, cu un praf de sare. Când cartofii sunt fierţi, îi scurgi şi îi laşi la răcorit. Îi cureţi de coajă şi îi pasezi ca pentru piure, apoi îi transferi într-un bol încăpător. Adaugi ceapa verde călită, oul, caşcavalul ras şi amesteci. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, omo­genizezi şi dai deoparte.
Mai departe, încingi o tigaie antiaderentă şi rume­neşti, la foc mediu, baconul tăiat cubuleţe, până devine crocant. Îl scoţi şi, în grăsimea rămasă, căleşti la foc mic cele două cepe tăiate peştişori. Când sunt ca­ra­me­lizate, le scoţi şi le amesteci cu baconul.
Întinzi o foaie de aluat şi, cu ajutorul unui pahar sau un inel din inox, decupezi cercuri de 7-8 centimetri diametrul. Pui câte o lingură de umplutură, îndoi, apoi si­gilezi marginile.
Pui o oală mare cu 3-4 l de apă şi un praf de sare la fiert. Când clocoteşte, adaugi colţunaşii şi, după ce se ridică la suprafaţă, îi mai fierbi aproximativ 3-4 minute. Îi scoţi şi îi stropeşti cu unt topit. Îi serveşti calzi, decoraţi cu ceapa rumenită cu bacon şi cu smântâna fermentată.

Recomandările redacției