Ratatouille este una dintre cele mai celebre rețete ale gastronomiei franțu­zești, devenită și mai populară după ce a ieșit simpa­ticul film cu același nume.
Haideţi să facem împreună această minunată reţetă, potrivită pentru post!

Ingrediente:
– 2 vinete
– 2 dovlecei
– 2 ardei
– 1 kg roşii
– 1 ceapă
– 3-4 fire pătrunjel
– 3 frunzulițe busuioc
– 5 căţei usturoi
– 5 linguri ulei măsline
– sare
– piper

Mod de preparare:
Tăiați ardeii, dovleceii, vinetele, cea­pa și roșiile (fără coajă acestea din urmă) în cubulețe și le puneți în vase separate.
Turnați ulei cam cât un deget într-o tigaie mare care nu lipește. Căliți le­gu­mele, pe rând, în ordinea aceas­ta: arde­iul până începe să se rumenească puţin, apoi îl scoateți pe o farfurie. Dovleceii urmează la călit, în aceeași tigaie. Când li se schimbă culoarea, îi scoateți lângă ardei. Apoi căliți și vinetele, fără a mai adăuga ulei în tigaie, deoarece ele absorb mult ulei și dacă mai turnați vor deveni grețoase. Le scoateți, turnați puțin ulei în tigaie și căliți apoi ceapa timp de cinci minute. Puneți peste roșiile tăiate cubulețe, asezonați cu sare și căliți-le cu capacul pus, până se formează un sos mai gros.
Puneți în tigaie vinetele, ardeii și dovleceii și căliți totul din nou 5 minute. Între timp, tăiați mărunt usturoiul și adăugați-l peste legume, asezonând cu sare, piper (sau alte condimente la ale­gere). După ce dă în clocot mâncarea, dați focul mic, astupați cu un capac și lăsați să se pătrundă aromele 20-30 minute. Tăiați frunzulițele de busuioc și exact înainte să luați tigaia de pe foc, amestecați-le în compoziție. Decorați cu pătrunjel tocat fiecare porție în parte.

Recomandările redacției