Rețeta de sărățele cu brânză e una foar­te îndrăgită, atât de copii, cât și de adulți.
În funcție de preferințe, rețeta de sără­țele se poate face cu brânză telemea sau cu cașcaval. În cazul în care nu ne putem decide, putem alege să punem în compo­ziție brânza, iar cașcavalul ras să-l folosim pentru a-l presăra pe deasupra. Tot ca de­cor putem folosi chimen, mac sau susan. Aceste semințe vor da un gust deosebit, dar și un aspect plăcut.

Ingrediente:
– 250 g brânză telemea rasă
– 200 g unt
– 100 g smântană
– 500 g făină
– 2 ouă
Pentru decor:
– un ou bătut
– semințe de susan
– semințe de chimen
– cașcaval ras (opțional)

Mod de preparare:
Într-un bol încăpător punem făina, untul tăiat cuburi, smântâna, ouăle și brânza rasă. Frământăm bine aluatul, până se omogenizează. Pentru ca aluatul de sărățele să fie mai fraged este bine să-l înfășurăm într-o folie alimentară de plastic. Apoi îl băgăm pentru o oră la frigider.
După o oră, scoatem aluatul și îl în­tindem pe masa se lucru pe care am presărat puțină făină sau câțiva stropi de ulei. Aluatul îl întindem într-o formă pe cât posibil dreptunghiulară și nu foarte subțire.
Pentru ca sărățelele să fie fragede este bine ca grosimea aluatului să fie de aproximativ un centimetru. Lățimea este bine să fie de un centimetru și jumătate, iar lungimea se poate stabili în funcție de preferințe.
După ce se taie aluatul de sărățele în forma dorită, punem totul în tava de cuptor tapetată cu hârtie. Nu uita să lași distanță între ele de aproximativ un centimetru!
Ungem sărățelele cu ou, apoi pre­să­răm, în funcție de gusturi, chimen, susan, mac sau cașcaval ras. Putem să alegem decor diferit pentru mai multe dintre să­rățele, astfel ne vom bucura de o vareitate de gusturi.
Sărățelele se coc aproximativ 20 de minute la 180 de grade Celsius. Ne vom da seama că sărățelele sunt gata în momentul în care vor fi ușor rumenite la suprafață.
Se lasă la răcit și se servesc simple sau alături de sosuri, iaurt sau bere.

Recomandările redacției