Este bine să consumăm constant ciuperci, iar în perioada postului trebuie introduse în alimentație chiar mai des. Nu numai pentru că ele conțin o cantitate mare de proteine, ci și pentru că sunt foarte gustoase. Ciupercile pleurotus sunt un înlo­cuitor excelent pentru carne și pot fi pre­- parate în diverse feluri: ciorbe, supe, to­că­nițe sau șnițele, fie de post, fie de dulce.

Ingrediente:
– un kg ciuperci pleurotus
– trei ouă
– 150 g făină
– sare, după gust
– piper, după gust
– boia dulce, opțional
– ulei, pentru prăjit

Mod de preparare:
Alegi ciupercile medii sau mari, le tai piciorușul și le speli, apoi le lași la scurs, pe un prosop.
Bați ouăle cu sare și piper, după gust. Dacă dorești, poți adăuga boia dulce sau alte condimente, după preferință. Începi să adaugi făina, amestecând cu un tel, ca să nu se formeze cocolașe. Trebuie să obții un aluat mai gros, care curge.
Dacă dorești să le prepari în varianta de post, amesteci 200 g de făină cu 300 ml apă foarte rece, în care ai pus şi câteva cuburi de gheaţă. Nu trebuie să amesteci mult, pentru că se va încălzi, doar omogenizezi uşor.
Încingi uleiul într-un vas adânc, la temperatură medie.
Pui ciupercile în aluatul de dulce sau de post, având grijă să fie bine acoperite, apoi le transferi rapid în uleiul încins. Le prăjeşti la foc mediu, până ce devin aurii. Le scoţi pe şerveţele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei.
Dacă le-ai făcut în varianta de post, presari sare cât sunt fierbinţi.

Recomandările redacției