Sățioasă, sănătoasă, gustoasă și ușor de făcut. O alegere clasică pentru o masă în familie, perfectă pentru serile reci de iarnă.
Ingrediente:
– 1 kg carne de vită, cubulețe
– 4 cartofi roșii mari
– 3 morcovi
– 1 ceapă tocată
– 3 tulpini de țelină tocate
– 500 ml apă
– 2 linguri amidon
– 1 linguriță sare
– 1 linguriță zahăr
– 2 linguri ulei vegetal
– 2 căței de usturoi
– ½ frunze de dafin
– ½ linguriță piper
– 2 linguri pudră de ceapă
– ½ linguriță boia
– 150 ml pastă de roșii
Mod de preparare:
Într-o pungă alimentară cu fermoar, toarnă condimentele, adaugă carnea cubulețe, închide punga și scutur-o până se acoperă de condimente.
Călește carnea condimentată într-o cratiță, în uleiul vegetal, timp de cinci minute. (Poți lucra în tranșe ca să nu îngrămădești carnea)
Când se rumenește toată carnea, dă mai încet focul, adaugă ceapa și usturoiul feliat. Lasă la făcut, amestecând din când în când, 2-3 minute.
Adaugă apa, pasta de roșii și frunzele de dafin și adu la fierbere. Dă focul mic, semi-acoperă oala și lasă la făcut aproximativ o oră-o oră jumătate, verificând ocazional.
Scoate frunza de dafin. Adaugă cartofii și morcovii (spălați și tăiați cubulețe) și țelina. Adu la fierbere. Acoperă și mai lasă pe foc 30-40 de minute, până când se pătrund legumele.
Sfat: Vrei ca tocana să nu fie lungă, ci să fie groasă sau să aibă un sos cremos și aromat? Într-un bol, combină puțină apă cu amidonul. Apoi adaugă com- binația peste o cană din zeama tocăniței, amestecă și, când se îngroașă, toarnă înapoi în oală. Amestecă și mai lasă pe foc încă cinci minute.