Fie că o folosim pentru sarmalele de Crăciun sau ca salată simplă de varză ori varză a la Cluj, nu ar trebui să ne lipseas­că din gospodărie. Să o prepari e mai ușor decât crezi, fă-o după pașii de mai jos și îți va ieși perfectă.

Ingrediente:
– 20 de verze mici, cu frunză subțire
– opt legături de cimbru uscat
– 15 crenguțe de mărar uscat
– 1-2 mâini pline de piper boabe
– 1,5 kg sare

Mod de preparare:
Spală verzele pe rând, scobește-le cu un cuţit de cotor și acolo toarnă puțină sare.
Adaugă pe fundul butoiului/butoaielor o parte din condimente. Apoi îndeasă bine, fiecare varză, pe rând, cât mai în­ghesuit posibil. Printre căpățâni, presară condimentele și restul de sare, astfel în­cât să ajungă peste tot. Toarnă apă deasupra.
Nu te îngrijora dacă îți rămân verze pe dinafară. Închide butoiul, pune ceva greu deasupra (pentru ca verzele să fie complet scufundate în saramura care se va forma) și deschide-l în 2-3 zile. Verzele dinăuntru se vor mai lăsa, și tu mai poți adăuga ce nu a încăput inițial.
Când vezi că începe să se formeze spumă la suprafață, e semn clar că fermentarea a început. Acum începe pritocirea (suflarea aerului înăuntru, cu aju- torul unui furtun), care trebuie făcută o dată la trei zile, până la trei săptămâni.
După circa o lună, varza se acrește.

Recomandările redacției