consult medicalProblemele din sistemul românesc de sănătate par că nu se mai sfârșesc chiar și în cele mai banale aspecte ale activității de zi cu zi. Încercările de a împinge spre normalitate momentul în care o persoană suferindă ajunge la medic – la medicul de familie, în speță – par a nu influența eficient, deocamdată, realitatea de zi cu zi.
În această idee, o situație cu totul aparte se înregistrează periodic la eliberarea rețetelor compensate, în speță a celor cu compensare 90%, pentru categoria de pensionari cu venituri mici, sub 700 lei. O relatare recentă a relevat aspectul că eliberarea acestor rețete la nivelul medicilor de familie creează și acum unele probleme. „Sunt mereu probleme de­oarece se pare că baza de date existentă la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate nu se reactualizează corect și complet. În plus, dacă venitul de la care se face compensarea de 90% este 700lei, pensia minimă de la care se fac alte calcule este 740 lei, aici apărând confuzii. Apoi, nu toți pensionarii iau în considerare faptul că mai au și alte venituri impozabile. În acest concurs de împrejurări ne trezim că unele rețete ne sunt imputate: adică diferența de la 90% subvenție, la 50% subvenție. Nu sunt multe situații dar sunt neplăcute și ne pun pe noi în pos­tura de a-i chestiona, pe viitor, pe pacienții pensionari despre toate veni­- turile pe care le au, pentru a putea fi încadrați la sistemul de corect de subvenționare a rețetelor, ceea nu-i normal“ ne spunea recent un medic de familie ară­dean, dând glas și nemulțumirii altor colegi.
Proceduri… „greoaie“
Pentru a clarifica aceste aspecte am luat legătura cu responsabilii Casei de Asigurări de Sănătate arădeni. Purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Bianca Găicean ne-a făcut precizările legislative în vigoare cu privire la acest gen de situaţii. „Legislaţia în vigoare diferenţiază ferm plafonul de la care se pot face compensări de 90% la reţete. Chiar dacă pensionarul, conform cuponului de pensie are sub 700 lei pensie, el mai poate înregistra şi alte venituri de care să nu ţină seama – ori uneori chiar să nu ştie, pe moment – dar care să fie consemnate la Finanţe: chirii, dividende, dobânzi la depozite bancare sau… alte tipuri de venituri. În prezent, norma legală spune că pacientul trebuie să declare pe proprie răspundere această situaţie, ceea este o procedură mai greoaie, în unele cazuri, mai ales că este vorba de persoane în vârstă şi suferinde. Deocamdată acesta este modul de reglementare şi nu putem decât să-l respectăm. Ideal ar fi, ca sistemul informatic utilizat la nivel naţional să conţină un filtru, care să avertizeze medicul de familie, la introducerea datelor pacientului pentru eliberarea unei reţete, unde se încadrează acesta, din punct de vedere financiar. Sperăm ca pe viitor acest lucru să se şi realizeze, pentru avantajul tuturor celor implicaţi, atât pacienţi, cât şi medici şi Case de Asigurări de Sănătate“ sublinia pertinent Bianca Găicean.
Am mai putea adăuga că aşa se explică, după cum se pare şi reţinerea unor medici de familie de a acorda, în unele situații, reţete compensate cu 90%.
Dar, de asemenea, se poate conclu­ziona – după cum ni se preciza din partea Casei de Sănătate – şi că în acest moment sunt în mod evident mai bine cunoscute şi aplicate de către medici regulile de încadrare a pacienţilor în categoria care le conferă dreptul la compensarea de 90%, faţă de ceilalţi pacienţi care nu pot beneficia decât de compensarea de 50%.

Recomandările redacției