Celor de la RETIM le-a trecut, ieri, glonțul pe la ureche, având în vedere că în cadrul Adunării Generale a ADI Deșeuri s-a pus la vot rezilierea contractului pentru colectarea selectivă a deșeurilor din Zona 1. Reprezentanților primăriilor care fac parte din ADI li s-a cerut să prezinte problemele cu care se confruntă oamenii din localitățile de unde vin și să se pronunțe dacă doresc sau nu rezilierea contractului. În cele din urmă s-a votat pentru păstrarea înțelegerii cu RETIM, având în vedere că în ultima vreme s-a văzut o îmbunătățire în activitatea societății. „Există o nemulţumire justificată a arădenilor faţă de modul în care a pornit activitatea RETIM, au existat deficienţe majore mai ales în municipiul Arad, dar şi în alte localităţi. ADI SIGD este o asociere a primăriilor din judeţul Arad, care a accesat un proiect european în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, cu scopul de a avea servicii de calitate şi un mediu curat. Era normal, în condiţiile dificultăţilor pe care le are operatorul RETIM şi a nemulţumirilor exprimate de cetăţeni şi autorităţi, să îi întrebăm dacă doresc continuarea contractului. Primarii au spus că activitatea de colectare a deşeurilor s-a îmbunătăţit în ultimele zile şi avem semnale că s-a îmbunătăţit inclusiv în municipiul Arad. În aceste condiţii, primarii au decis continuarea contractului, dintre cei prezenţi a existat o singură abţinere, a primarului din Pâncota, care a invocat o situaţie locală legată de tarife. În urma discuţiei, a rezultat că mai sunt încă probleme de rezolvat, atât în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor, dotarea cu containere cât şi în partea de contractare”, susține Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean, care este și președinte al ADI Deșeuri. Acesta a ținut să precizeze că autorităţile locale din Arad fac presiuni pentru continuarea îmbunătăţirii serviciilor societății şi sunt deschise să sprijine activitatea acesteia. „Decizia reprezentanţilor primăriilor a fost echilibrată, în condiţiile în care exista posibilitatea pierderii celor aproximativ 30 de milioane de euro”, a mai spus Bîlcea.
„Duminică orașul a fost curat”
În ceea ce-i privește, reprezentanții RETIM au ținut să comunice arădenilor că au inter­- venit, pentru al treilea weekend consecutiv, „cu o flotă supradimensionată în Arad”. „Astfel, duminică, 13 mai, oraşul a fost curat. Deşi RETIM face eforturi operaţionale semnificative pentru a suplini lipsurile logistice din acest moment precum capacitatea de depozitare insuficientă a oraşului (defici­enţa de containere) sau inca­- pacitatea tehnică a celor zece maşini puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean Arad, societatea întâlneşte şi alte difi­cultăţi pe care nu le poate controla. Una dintre cele mai importante anomalii provine din faptul că agenţii economici fără contracte de colectare supraîncarcă punctele de colectare ale asociaţiilor de proprie- tari, punând cetăţenii în situaţia de a depozita deşeurile lângă containere. În cele mai multe cazuri aceste deşeuri nu sunt în saci, sunt deversate pur şi simplu pe jos. Mai mult decât atât, apar zilnic în Arad volume semnificative de deşeuri care nu sunt menjare: mobilier, cauciucuri de maşină, deşeuri vegetale de la toaletarea spaţiilor verzi, electrocasnice, deşeuri din construcţii şamd. Aceste deşeuri se tratează diferit de deşeurile menajere şi nu pot fi colectate de societatea noastră”, se arată într-un comunicat de presă al RETIM.
Țolea și-a depus mandatul
Mai trebuie spus că Adrian Țolea, directorul ADI Deșeuri, și-a pus mandatul la dispoziția membrilor Consiliului Director. Gestul său nu este însă echivalent cu o demisie, având în vedere că acum mingea a fost aruncată în terenul Consiliului Director, în timp ce demisia este un act unilateral de voință.

Recomandările redacției