Uniunea Locală a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) a tras, recent, un semnal de alarmă cu privire la modul în care reprezentanții RETIM înțeleg să colaboreze cu noii lor clienți din municipiu.
Dorina Lupșe, președintele ULALA susținea recent că a fost contactată de mai mulți administratori, care se plângeau că au fost sunați să se prezinte de urgență pentru a semna contractele de colectare a deșeurilor. Lucru despre care reprezentanții asociațiilor de proprietari susțin că nu este legal.  „Atenționăm asociațiile de proprietari că reprezentanții firmei SC RETIM Ecologic Service SA au început să contacteze administratori de condominii în vederea încheierii noilor contracte de colectare a deșeurilor, în ciuda faptului că administratorii nu au dreptul legal să semneze contracte în numele asociațiilor de proprietari”, spunea Dorina Lupșe.
Ieri, RETIM a dat publicității un comunicat de presă în care vorbește despre un nou sistem de colectare a gunoiului, fără să sufle un cuvânt însă despre semnarea contractelor cu locuitorii municipiului și nemulțumirile ULALA.
Proiect de 30 de milioane de euro
Potrivit comunicatului,  autoritățile locale, reprezentate de ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad, împreună cu RETIM Ecologic Service SA, vor implementa în Zona 1 Arad, care include Municipiul Arad, orașele Pâncota, Nădlac, Pecica, Sântana și Curtici, precum și zonele rurale adiacente, un nou sistem de colectare selectivă a deșeurilor. Potrivit aceleiași surse, este una dintre etapele importante ale proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Arad”, a cărui valoare se ridica la 30 de milioane de euro și care a beneficiat de finanțare europeană. „Sistemul urmărește pregatirea pentru reciclare a deșeurilor (sticlă, hârtie și carton, plastic și metal), minimizarea cantităților depozitate, prin mai multe metode (compostarea în gospodării, colectarea separată și tratarea deșeurilor biodegradabile, etc.), precum și depozitarea deșeurilor ce nu pot fi reciclate.  În acest scop, prin proiect au fost construite șase stații moderne de sortare, compostare sau transfer în Arad, Chișineu Criș, Ineu, Sebiș, Bârzava și Mocrea”, se arată în comunicat.
Au fost închise zece
depozite neconforme
Arădenii mai sunt informați că în cadrul proiectului au fost închise zece depozite de deșeuri neconforme, precum cele din Arad, din zona Poetului și Câmpul Liniștii, de la Ineu, Nădlac, Curtici și Sântana. „Obiectivul nostru este să asigurăm servicii de salubritate de calitate pentru arădeni. Nu doar schimbăm un operator care adună și depozitează deșeurile, vorbim despre un sistem nou, superior calitativ. Tot ceea ce poate fi refolosit – hârtie, plastic, metal, etc. – va fi colectat separat și refolosit. Doar ceea ce nu poate fi refolosit va fi depozitat. Până în 2020, trebuie să ajungem la 30% colectare selectivă a deșeurilor, pentru a evita penalități care vor crește prețurile suportate de fiecare dintre noi. Mă bucur însă să constat că arădenii cu care am vorbit au înțeles că, nu pentru a respecta niște reguli colectăm selectiv deșeurile, ci facem acest lucru pentru noi, pentru un mediu curat, pentru a refolosi eficient resursele. Pentru tot acest sistem nou am atras 30 de milioane de euro, fonduri euro­- pene. Cu acești bani asigurăm infrastructura, însă nu este suficient. Componenta esențială este omul, fiecare dintre noi. Sunt convins că fiecare arădean va face un efort minim pentru colectarea selectivă a deșeurilor, sunt convins că arădenii doresc să trăiască în localități civilizate și înțeleg că de fiecare dintre noi depinde curățenia localităților și protejarea mediului. În perioada următoare, vom discuta cu oamenii pentru ca fiecare să înțeleagă ce are de făcut și pentru a avea în final un sistem de colectare a deșeurilor eficient, de calitate“, a spus Sergiu Bîlcea, președinte ADI Arad și vicepreședinte al Consiliului Județean.
Colectare pe cinci categorii
Cei de la RETIM mai anunță că începând cu luna aprilie, colectarea se va face pe cinci categorii de deșeuri: deșeuri din metal și plastic (în recipiente de culoare galbenă), hârtie și carton (în recipiente de culoare albastră), ambalaje din sticlă (în recipiente de culoare verde), deșeuri reziduale.
„O categorie importantă o vor constitui deșeurile biodegradabile, care se vor colecta în recipiente maro, în zonele urbane, și vor fi compostate în gospodărie în zonele rurale. Contractul de prestări servicii de salubrizare a fost verificat și aprobat de către ADI SIGD Arad și urmează a fi încheiat de către fiecare utilizator în parte (per­- soane fizice, asociații de proprietari/locatari, agenți economici și instituții publice) pe parcursul următoarelor două luni. Pe toată perioada de introducere a sistemului de colectare selectivă, RETIM Ecologic Service SA va asigura informarea cetățenilor, atât din «casă în casă», în timpul activității de contractare, cât și prin intermediul campaniilor de informare și conștientizare ce urmează a fi desfășurate în perioada următoare. Tot în acest scop, începând cu luna martie, Consiliul Județean Arad, ADI SIGD și RETIM vor organiza întâlniri cu cetățenii din Arad, în cartiere, pentru a discuta acest sistem nou. Întâlnirile vor fi anunțate în prealabil”, se mai arată în comunicat.
În ceea ce ne privește, nu putem decât să sperăm că prețurile nu vor exploda, odată cu implementarea acestui nou sistem și că, în cele din urmă, contractele cu locuitorii municipiului vor fi semnate de o asemenea manieră încât să nu ridice semne de întrebare cu privire la legalitate.

Recomandările redacției