O reuniune de criză a miniştrilor europeni ai agriculturii are loc miercuri seara, de la ora 17.00 GMT, la Bruxelles, pentru a studia măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene ca urmare a scandalului cărnii de cal comercializate drept carne de vită, transmite AFP.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, va participa şi el la reuniunea de miercuri seară, care este prezentată drept una ‘informală’. Nu vor fi prezente toate ţările europene şi nici nu este aşteptată o decizie concretă.

Cu toate acestea, reuniunea va permite ‘un schimb de opinii între statele membre cele mai afectate, printre care Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii, Luxemburg, Suedia, România şi Polonia’, a informat preşedinţia irlandeză a UE.

Din partea Comisiei Europene vor lua parte comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, şi un reprezentant al comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

Reuniunea a fost organizată după ce Agenţia pentru Securitate Alimentară /FSA/ din Marea Britanie şi poliţia locală au efectuat percheziţii la două fabrici bănuite că au furnizat carne de cal, în locul cărnii de vită, în Anglia şi în Ţara Galilor. Afacerea s-a extins şi în Germania, unde există suspiciuni de carne incorect etichetată în statul Rhenania de Nord-Westphalia.

Subiectul va fi dezbătut şi vineri în cadrul unui comitet al experţilor europeni, precum şi la la următorul Consiliu UE pentru Agricultură din 25 februarie ,de la Bruxelles.

 

Recomandările redacției