Din cauza vânătorii excesive și a restrângerii habitatului, zimbrii dispăruseră aproape complet. În prezent, cu ajutorul mai multor organizații, finanțate cu fonduri europene, peste 100 de zimbri se plimbă acum liberi în Munții Țarcu. Este cea mai mare populație de zimbri din România!

Reintroducerea a implicat mulți experți și rangeri, 32 de centre de reproducere și rezerve în Europa, 28 de gulere GPS și 14 transporturi.

Se estimează o distribuție de zimbri ce ar acoperi o suprafață de 89 de km pătrați, dimensiunea de aproximativ 16.000 de terenuri de fotbal.

Zimbrul este benefic pentru biodiversitatea regiunii din care face parte. Acest lucru se datorează faptului că aceștia acționează ca arhitecți peisagiști, mănâncă în jur de 32 de kg de alimente pe zi și răspândesc semințe a peste 200 de plante. Acest lucru menține numărul și speciile de flori prin care polenizatorii, cum ar fi albinele, se hrănesc.


De asemenea, relațiile dintre localnici și zimbri s-au îmbunătățit drastic. Astăzi, 89% dintre localnici consideră zimbrii a fi animale frumoase și esențiale pentru mediu.

Recomandările redacției