„Revizorul” şi Gala Actorului Arădean, la final de stagiune (foto)

0
467

DSCF3421Stagiunea Reper 65 a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad şi-a luat rămas-bun de la iubitorii de  spectacole, oferindu-le o ultimă premieră: „Revizorul” (de Nikolai Vasilievici Gogol), în regia lui Laurian Oniga.

Premiera a fost precedată de un mini-recital  muzical, oferit de veteranul cor arădean „Emil Monţia“, care ne-a încântat cu piese ale celebrei trupe Queen.

Ulterior, sutele de teatrofili au fost poftiţi în sala mare, ca să onoreze invitaţia gratuită a teatrului de a se bucura împreună de o montare clasică a unui text apărut în 1836, considerat o adevărată capodoperă a dramaturgiei ruse, unde sunt combătute, prin intermediul umorului, moravurile de provincie din acea epocă. Revizorul este o piesă despre izbitoarea trivialitate a vieţii, despre vulgaritatea omului, despre ipostazele răului absolut, surprins în banalitatea cotidianului (aici, oraşul de provincie). Poate fi considerată o comedie neagră, o satiră crâncenă la adresa corupţiei, la fel de feroce pe vremea lui Gogol, ca şi în zilele noastre (din păcate). Chiar dacă au trecut aproximativ două secole, constantele nagative ale umanităţii nu îşi pierd din vitalitate, străbătând istoria şi adaptându-se în cele mai divergente contexte şi societăţi. Chiar dacă râsul însufleţeşte permanent atmosfera, în spatele său se ascunde imposibilitatea timpului de a deturna fiinţele umane de la structurile psihologice de tip cangrenă. Morala se  ţine  şi acum tot de un fir de aţă şi aparenţele lovesc în cap adevărul, din nou şi din nou, spre mulţumirea celor care încă găsesc pârghii pentru „un împrumut” din banul public.

Spectacolul arădean l-a avut invitat pe remarcabilul actor clujean Ovidiu Crişan, aflat în Arad pentru a doua oară în această stagiune. După interpretarea lui Vulpaşin din „Domnişoara Nastasia”, de data aceasta marchează un nou rol principal: Primarul. Distribuţia îi mai include şi pe Sorin Calotă, Mariana Tofan Arcereanu, Dorina Darie Peter, Oltea Blaga, Angela Petrean Varjasi, Liliana Balica, Roxana Sabău, Dan Covrig, Robert Pavicsits, Oana Kun, Carmen Butariu, Constantin Florea şi Călin Stanciu. Dintre arădenii noştri, s-a remarcat cu precădere Sorin Calotă, un actor numai bun de prim-plan, dar şi Oltea Blaga sau Liliana Balica, ambele extrem de bine articulate ca personaje.

Premiera de final uimeşte prin forţa izbitoare cu care regizorul Laurian Oniga a reuşit să portretizeze o scenă de viaţă rusească, care poate însă fi înţeleasă la fel de bine şi actualmente, paralelismul fiind evident şi inerent. Decorul inedit pune în evidenţă fosa scenei, permiţând actorilor să beneficieze de multiple planuri de joc, mai ales că şi culoarul ce străbate primele rânduri de scaune este realizat tot în această idee. La atmosfera rusească contribuie şi costumele haioase realizate de Indre Colta (cu burţile mari, semne de „ploconeală”), precum şi fundalul muzical marca Ilko Gradev, un acordeonist talentat.

Seara s-a finalizat în ton festiv, cu Gala Actorului Arădean ediţia a doua. Pentru desemnarea actorilor premiaţi ai Galei, a fost ales un juriu special, format din trei persoane – doi membri ai Consiliului Artistic şi un reprezentant al presei arădene, aceştia fiind prof. Anca Giura, prof. Florin Didilescu (directorul Bibliotecii Judeţene „A. D. Xenopol“ Arad) şi jurnalista Corina Huţan. Potrivit criteriilor de apreciere şi a procedurii stabilite, după analizarea fiecărei categorii de premii, membrii juriului şi-au exprimat opţiunea prin vot secret la fiecare secţiune, majoritatea voturilor exprimate desemnând câştigătorii fiecărei secţiuni.

Iată care sunt cei opt actori care au fost recompensaţi pentru prestaţia lor artistică din stagiunea Reper 65:

Oltea Blaga şi Zoltan Lovas – Premiul pentru cea mai îndrăgită actriţă, respectiv Premiul pentru cel mai îndrăgit actor. Cele două premii au fost acordate în urma obţinerii majorităţii voturilor exprimate de către publicul spectator în cadrul sondajului lansat pe parcursul proiectului „Luna plină de teatru“, desfăşurat în cursul luni ianuarie 2014.

Roxana Sabău şi Alex Mărgineanu  – Premiul pentru cele mai multe roluri interpretate în stagiunea REPER 65.

Carmen Vlaga – Bogdan şi Sorin Calotă – Premiul pentru cea mai bună actriţă, respectiv cel mai bun actor, în rol principal, în stagiunea REPER 65.

Adina Doba şi Sorin Dorobanţu – Premiul pentru cea mai bogată activitate în stagiunea 2013 – 2014 a trupei Teatrului de Marionete.

Pe lângă diplome şi flori, premianţii acestei Gale au primit şi un premiu în bani, oferit de un sponsor arădean care a dorit să îşi menţină anonimatul, dar care sprijină necondiţionat activitatea teatrului arădean. În plus, prin tragere la sorţi, patru dintre ei au primit vouchere de călătorie, din partea unei agenţii de turism arădene, care le asigură o vacanţă pentru două persoane, într-unul din marile oraşe europene.

Emoţii, căldură, aplauze – acestea au fost cele trei caracteristici ale ediţiei a doua a Galei Actorului Arădean, din care nu au lipsit nici lacrimile stârnite de surpriza premiilor. Odată cu această Gală, se încheie şi stagiunea Reper 65, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad pregătind, încă de pe acum, viitoarea stagiune care, cu siguranţă, va aduce un plus de valoare şi de frumos în această fascinantă lume a teatrului!

 Ne revedem la toamnă!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.