Sătenii din Ţara Hălmagiului sunt în pargul revoltei. Motivul? Oamenii susţin că ar fi persecutaţi de către doi plutonieri care fac parte din Jandarmeria Montană care aparţine de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara. În condiţiile în care jaful din păduri atinge cote alarmante, după cum ziarul nostru a scris în nenumărate rânduri, jandarmii sunt acuzaţi de oameni că se ocupă de fapte care nu reprezintă nici măcar încălcări ale moralei, că despre încălcări ale legii nici nu poate să fie vorba.
Nelu Vasii este unul dintre sătenii care a avut de-a face recent cu jandarmii montani. „În data de 26 septembrie 2016, în jurul orei 14 m-am deplasat la un teren pe care îl deţin cu acte, în suprafaţă de 12.176 metri pătraţi, conform CF nr. 300539, nr. top 348, să îl curăţ, având în vedere că era declarat la APIA. În timp ce îmi curăţam terenul, am tăiat trei salcâmi, cu motofierăstrăul proprietate personală. Au intervenit doi plu­- tonieri majori de la Jandarmeria Montană, nu au ţinut cont de faptul că mă aflam pe terenul meu, m-au filmat şi m-au ameninţat că mă reţin timp de patru ore. Asta, cu toate că terenul respectiv nu face parte din fondul forestier. După cele întâmplate a fost chemat un reprezentant al Ocolului Silvic Privat Hălmagiu care a inventariat un număr de zece cioate, tăiate nu ştiu de cine şi nu ştiu de câtă vreme, timp în care cei doi jandarmi mi s-au adresat folosind un vocabular urât. Nu am putut zice nimic, că eram singur, iar ei erau înarmaţi. Când au făcut procesul-verbal, am refuzat să-l semnez, din moment ce nu mi s-a permis
să-mi exprim punctul de vedere. Aveam cam doi metri steri de lemn, dar vă rog să mă credeţi că nu ştiu unde au dispărut de pe proprietea mea, împreună cu drujba. Probabil aceşti jandarmi nu ştiu să facă diferenţa între hoţi şi proprietari”, ne-a declarat Vasii. Acesta a insistat să ne arate la faţa locului cioatele pentru care a fost luat la ochi de jandarmi. Două sunt lipite una de alta, iar a treia se află la câţiva metri distanţă. De menţionat că mai există şi alte cioate, dar sunt vechi. În plus omul susţine că trebuie să-şi cureţe terenul, în condiţiile în care are nişte nuci ce au ajuns să fie sufocaţi de salcâmi.
Considerându-se profund nedreptăţit, Nelu Vasii a făcut şi o plângere către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Pe lângă cele relatate mai sus, Vasii susţine în plângere, că jandarmii nu i-au dat niciun document din care să rezulte că i s-a reţinut motofierăstrăul şi lemnele, lucru foarte grav, dacă este adevărat.
Şi-a câştigat dreptatea în instanţă
Un alt sătean, din Bârsa de data aceasta, ne-a povesti că a avut parte de o experienţă similară. Ioan Ticuleanu nu a fost acuzat că ar fi tăiat ilegal arbori, ci că ar fi intrat cu maşina pe Valea Zugăului. „Am fost amendat cu 40 de milioane de lei vechi pentru că am ajuns cu roţile maşinii în vale. Era chiar în locul de unde porneşte valea. Am contestat amenda în instanţă şi am câştigat. Jandarmii montani au pierdut şi vor pierde toate procesele, dacă fac numai abuzuri”, povesteşte bărbatul.
Şi alţi oameni din zonă sunt extrem de nemulţumiţi de faptul că Jandarmeria Montană încalcă un drept garantat de Constituţie, dreptul la proprietate. „Aceştia au făcut numai abuzuri. În mod normal, dacă e vorba de o proprietate privată instituţiile statului nu ar trebui să intre pe ea. În trecut, dacă aveai o bucată de teren de 0,25 ari şi nu făcea corp comun cu pădurea, nimeni nu-ţi avea treaba. De ce nu merg aceşti jandarmi acolo unde sunt bărbierite mii de hectare de pădure, în loc să-ţi intre în curte, să vadă cu ce te încălzeşti”, spune Aurel Gancea, li­derul composesorilor din Luncşoara. „Nu este bine ceea ce se întâmplă. Trăim în acestă zonă a moţilor şi nu avem un trai uşor, iar ăştia vin şi intră peste tine în proprietate”, afirmă şi Gheorghe Ioaneş, din Luncşoara. În conti­nuare, oamenii spun că Jandarmeria Montană va avea numai de pierdut dacă angajaţii instituţiei nu îşi schimbă obiceiurile.
Jandarmii susțin
că au respectat legea
Pe de altă parte, reprezen­tanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara susțin că subofițerii care au acționat la Hălmagiu au respectat legea. În răspunsul primit din județul vecin se arată că la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara a fost înfiinţat şi func­- ­ţionează, începând cu anul 2014, Postul de Jandarmi Montan Vața de Jos care are competenţă teritorială pe raza a opt judeţe, inclusiv în localităţi din judeţul Arad.  În plus, se mai arată că jandarmii montani acţionează pentru menţinerea și protejarea diversității naturale și culturale a coridorului ecologic Munții Apuseni – Carpații Meridionali. În ceea ce privește acuzele aduse de săteni, reprezentanții inspectoratului susțin că „pe timpul misiunilor executate, jandarmii montani din cadrul Postului Montan Vaţa de Jos au observat în data de  26 septembrie a.c., la ieşirea din localitatea Hălmagiu, un bărbat care tăia arbori folosind un motoferăstrău. Jandarmii montani au verificat dacă materialul lemnos a fost tăiat cu respectarea legislaţiei în domeniu, însă bărbatul nu a putut prezenta documente din care să reiasă că ar avea dreptul să taie acei arbori, iar materialul lemnos nu era marcat.  Având în vedere situaţia, jandarmii montani au solicitat sprijin reprezentanţilor Ocolului Silvic «Codrii Iancului» – Hălmagiu. Reprezentantul ocolului silvic a executat activităţi specifice de măsurare şi evaluare a masei lemnoase tăiate din care a rezultat că bărbatul a tăiat doi metri steri material lemnos, iar la faţa locului au fost identificate zece cioate”. În aceste condiții, au fost întocmite acte de sesizare penală pentru tăiere fără drept şi furt de masă lemnoasă, fapte  prevăzute de Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic). Dosarul a fost înaintat pentru continuarea cercetărilor Postului de Poliţie Hălmagiu, împreună cu motofierăstrul folosit, iar lemnele au fost date în custodia Ocolului Silvic „Codrii Iancului” Hălmagiu până la finalizarea cercetărilor. „În actul de sesizare întocmit, jandarmii montani au menţionat ridicarea motoferăstrăului şi a materialului lemnos, iar documentul a fost adus la cunoştinţa făptuitorului şi semnat de acesta”, mai susțin reprezentanții IJJ Hunedoara.
În ceea ce privește cel de-al doilea caz semnalat de săteni, jandarmii susțin că pe 24 mai au observat pe raza localităţi Dezna un autocamion care circula prin albia râului.  „Jandarmii au identificat conducătorul autocamionului, un bărbat în vârstă de 31 ani, care a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 4.000 lei, în confor­- mitate cu O.U.G. 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura”, spun cei de la IJJ. Asta, în condițiile în care, susțin ei, bărbatul s-ar fi aflat în acel loc cu intenția de a transporta material lemnos dintr-o exploatare forestieră din apropiere.
Voicu Sida
Lucian Şerban

Recomandările redacției