Cinci persoane au fost ucise şi alţi 100 de deţinuţi au reuşit să evadeze şi se află în prezent în libertate în urma unei revolte în masă, ce a izbucnit joi seara într-un penitenciar din Indonezia, aflat în continuare sub controlul deţinuţilor, relatează vineri AFP, citând surse ale poliţiei.

‘Cinci persoane şi-au pierdut viaţa: trei deţinuţi şi încă doi angajaţi ai penitenciarului’, a indicat agenţiei franceze de presă Heru Prakoso, purtător de cuvânt al provinciei Sumatra-Nord (nord-vest), adăugând că o sută de deţinuţi, printre care ‘terorişti’, au reuşit să fugă din închisoare şi se află încă în libertate.

‘Am reuşit să reţinem 55 de evadaţi, dintre care trei sunt condamnaţi pentru acte teroriste’, a adăugat el, indicând că ‘între 95 şi 100’de deţinuţi , dintre care ‘şase condamnaţi pentru acte teroriste’ se află încă în libertate.

‘Nu am reuşit încă să preluăm controlul total asupra închisorii’, a recunoscut acelaşi purtător de cuvânt, adăugând că autorităţile au trimis o mie de poliţişti şi militari pentru a reinstaura ordinea la penitenciar.

Deţinuţii din închisoarea Tanjung Gusta din Medan, capitala provinciei Sumatra-Nord, s-au răsculat joi seara pentru a protesta împotriva unei pene de curent care a afectat de dimineaţă închisoare suprapopulată.

Lipsa de electricitate a blocat în totalitatea distribuirea apei, ce este extrasă din puţuri cu pompe, făcând imposibilă îmbăierea necesară (abluţiunea) înaintea rugăciunii în această perioadă sacră a Ramadanului. Penitenciarul adăposteşte 2.600 de prizonieri, deşi este prevăzut pentru cel puţin 500 de persoane, conform presei locale.

Deţinuţii au dat foc unor clădiri de birouri de pe teritoriul închisorii şi au luat ostatici angajaţi ai penitenciarului. În agitaţia creată, aproximativ 150 dintre ei au reuşit să evadeze.

În acelaşi timp, agenţiile AP şi Ria Novosti au relatat că aproximativ 200 de deţinuţi, dintre care 20 erau condamnaţi pentru acţiuni teroriste, au evadat din închisoarea din Sumatra, unde 15 angajaţi, printre care gardieni sunt sechestraţi.

 

(AS/Editor: Lilia Traci)

 

Recomandările redacției