revolta2

Întreaga comunitate de rromi din comună arădeană Felnac s-a revoltat, după ce principalul suspect într-un caz de omor a fost lăsat liber, exact în ziua în care victima sa a fost înmormântată. Învinuitul a înjunghiat mortal un tânăr de 21 de ani şi l-a rănit pe fratele acestuia, iar anchetatorii au decis că a fost legitimă apărare, el fiind acum cercetat în libertate. Furia oamenilor a fost generată şi de faptul că agresorul ar fi contactat telefonic familia victimei şi a ameninţat că va mai ucide două persoane.

„Vrem dreptate, vrem dreptate! Criminalul să plătească! Mi-a omorât copilul, vrem dreptate!”

„Am sunat după Bodea (n.r. poliţistul rural) să vină că îmi omoară fata. A venit nora, că o omoară pe Maria”, a spus mama celui ucis.

Crima de care vorbeşte tot satul a avut loc în urmă cu o săptămână. Conform anchetatorilor, totul a început în timp ce poliţiştii îl sancţionau pe suspect, la post, pentru tulburarea liniştii publice. El ar fi fost atacat de către cel ucis şi lovit în faţă, chiar în sediul poliţiei. Agenţii i-au calmat şi i-au trimis acasă, dar afară, pe stradă, cei doi fraţi l-au atacat pe suspect cu un cuţit şi chiar l-au înjunghiat în spate şi în mână. Bărbatul suspectat acum de omor a reuşit să ia cuţitul şi să-i înjunghie pe cei doi fraţi, pe unul în inimă, iar pe celălalt în burtă. Anchetatorii au stabilit că a fost legitimă apărare şi au fost nevoiţi să-l cerceteze pe suspectul de omor în libertate, fapt care a stârnit furia comunităţii.

„Noi protestăm pentru că copilul nostru de 21 de ani e mort. Noi l-am înmormântat astăzi (n.r. – joi). Criminalul, care l-a tăiat şi pe fratele lui la burtă e în libertate şi ameninţă că mai omoară două persoane în 5 zile. Nu se face dreptate, noi suntem ai nimănui? Ne-a sunat, şi a spus că în seara asta vine şi ne omoară. Nici nu am mâncat pomană, a tăiat doi fraţi, unul e în groapă. Nu se poate aşa ceva”.

Membrii comunităţii rrome din Felnac s-au revoltat după ce familia celui ucis săptămâna trecută a primit un telefon chiar de la principalul suspect, care este cercetat pentru omor în stare de libertate. Bărbatul ar fi ameninţat că nu se va opri până când nu va mai omorâ pe cineva.

„Am intrat în post pentru fratele meu, din post ne-a împins afară, domnul poliţai Bodea a spus să ieşim să ne omorâm afară. Acesta e în libertate şi ne ameninţă că mai omoară două persoane. Primul minut după ce a ieşit a sunat şi a zis că ne omoară”, a spus fratele celui decedat.

După zeci de minute de protest, în faţa postului de poliţie, jandarmii au intervenit pentru a-i convinge pe oameni să meargă acasă, pentru că justiţia le va face dreptate.

Oamenii nu s-au lăsat uşor şi au ameninţat că vor bloca şi drumul, astfel că în zonă au sosit şi câteva echipaje de poliţie, inclusiv luptătorii de la intervenţie rapidă.

„L-am dus pe copil la groapă şi criminalul e liber după 5 zile. Pe ce bază? A zis că el mai vrea să mai omoare pe cineva”, a spus tatăl celui ucis.

De cealaltă parte, anchetatorii au concluzionat că bărbatul învinuit de omor ar fi fost în legitimă apărare şi că el ar fi fost, la rândul său, înjunghiat în spate şi braţ. Dealtfel, suspectul a fost internat câteva zile în spital, sub paza poliţiştilor.

„În lumina probelor administrate până la acest moment procesural, procurorii au conchis că nu se impune, deocamdată, luarea unei măsuri procesuale, se efectuează, în continuare, cercetări, pentru clarificarea stării de fapt, aspect esenţial de care depinde justa soluţionare a cauzei”, a declarat Dan Aurelian Ursu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Anchetă în acest caz continuă, suspectul fiind cercetat în libertate pentru omor.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției