Jaful petrecut la Ocolul Silvic Valea Mare, unde mii de arbori au fost furaţi din pădure, fără ca nimeni să nu ia nicio măsură, până ce un cioban nu a sezizat de mai multe ori autorităţile, nu a rămas fără ecou în rândul sătenilor şi silvicultorilor din zonă. Din păcate este vorba despre un ecou negativ, având în vedere că oamenii sunt extrem de revoltaţi, susţinând că autorităţile nu ar fi mers până la capăt cu sancţionarea celor vinovaţi. Spre exemplu, se arată cu degetul înspre conducerea Direcţiei Silvice Arad, care ar fi menţinut în sistem doi ingineri silvici care ar fi trebuit să preîntâmpine furturile de material lemnos, în timp ce pădurarii şi doi tehnicieni s-au trezit cu contractele de muncă desfăcute. „Dintre cei care erau direct răspunzători de conducerea ocolului şi de tot ceea ce se întâmplă acolo, fostul şef de ocol, Pavel Ardelean şi inginerul de la Fond Forestier, Ioan Bănăţan, care aproba ce, cât şi unde se taie, asta pe hârtie, că faptic se întâmpla  altceva, au rămas în continuare să lucreze la Direcţia Silvică. Celorlalţi, şi mă refer aici la pădurari şi la doi tehnicieni, li s-a desfăcut contractul de muncă.  Cei care au dat dispoziţii, au condus, care trebuiau să verifice ce s-a întâmplat, lucrează în continuare în silvicultură şi îşi primesc salariul. Aceştia au comandat pentru propriul buzunar şi din spusele pădurarilor aceştia şi-ar fi luat luau zeciuiala”, susţine unul dintre silvicultorii din zonă. În plus, mulţi dintre pădurari s-au plâns că au fost împiedicaţi să-şi exercite corect meseria ca urmare a faptului că aveau de îndeplinit multe sarcini din partea superiorilor.

Toată lumea trebuie să fie mulţumită

Un silvicultor povesteşte că documentele au fost întocmite în defavoarea ocolului, uneori deloc. „Şeful de ocol nu se deplasa în teren decât când avea interes personal şi mai mult îi împiedica pe oameni să îşi facă meseria. Eu şi alţi colegi ne întrebăm cum de şeful de ocol lucrează în continuare, cunoscând faptele de natură ilicită pe care le-ar fi săvârşit, cât timp a condus destinele ocolului”, spune bărbatul. Oamenii susţin că rechizitoriul întocmit de Parchet e clar din acest punct de vedere şi că ni-l vor pune la dispoziţie. „La primele inspecţii făcute de cele două persoane, Feier Florin, de la Ocolul Silvic Sebiş şi Precup Florin, de la Gurahonţ, oamenii lui Teodor Ţigan, care făceau controale la comandă, nu a fost descoperit decât o parte din prejudiciu, pentru că directorul i-a trimis prima dată acolo să bată cioatele mai noi. Toată lumea ştie că înainte de aceste controale, se făceau controale «specifice» în sensul că se spunea că toată lumea trebuie să fie mulţumită. Cei doi erau consideraţi «faima pădurilor», şi  în unele cazuri aveau alte tarife. Oare sunt şi ei cercetaţi pentru felul în care şi-au exercitat atribuţiile de serviciu? La pagubele produse, unde s-au găsit numai 9.493 de arbori tăiaţi ilegal, încă nu s-a finalizat controlul, deşi au trecut trei ani”, spun pădurarii. Atât ei, cât şi sătenii vor să afle ce măsuri a dispus conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsilva” şi Direcţia Silvică Arad în cazul acestor furturi. „Avem impresia că şi organele de poliţie care au făcut cercetarea ar fi încearcat să inducă în eroare instanţa de judecată.  În rechizitoriu sunt cuprinse foarte multe date tehnice silvice, care nu au avut niciun suport legal”, susţine unul dintre silvicultorii din zonă. Acum oamenii aşteaptă controalele de la Ministerul Mediului, pentru a oferi noi detalii cu privire la cele întâmplate, sperând că după plecarea lui Crăciunescu şi eventuala schimbare a directorului Teodor Ţigan se vor putea face controalele necesare.

Deşi am încercat să aflăm un punct de vedere şi din partea Direcţiei Silvice, acest lucru ne-a fost imposibil, purtătorul de cuvânt neputând fi găsit la telefon.

Recomandările redacției