Revoltător: operatorii de telefonie au găsit strategii pentru a taxa iar roamingul

0
820
Femeie de afaceri

Operatorii de telefonie au găsit un tertip ca să taxeze din nou roamingul, deşi serviciul ar trebui să fie acum gratuit. Companiile au introdus opţiuni tarifare fără roaming, accesul la aceste servicii fiind taxat suplimentar. ANCOM urmează să investigheze această practică.

Anchetă amplă în România după ce operatorii de telefonie mobilă au fost acuzaţi că au găsit un tertip pentru a taxa din nou roamingul, deşi UE a hotărât încă de anul trecut să elimine tarifele suplimentare pentru acest serviciu.

În consecință, autorităţile spun că firmele de telefonie au introdus în ofertă noi tipuri de abonamente fără servicii roaming iar cei care vor să folosescă telefonul atunci când pleacă în străinătate, trebuie să plătească suplimentar. În cazul cartelelor pre-plătite, situaţia este asemănătoare. Astfel, din opţiunile cartelelor prepay de anumite preţuri a fost scos roamingul, acest serviciu putând fi activat doar contra-cost şi pe durate limitate de timp.

Raportat la taxă, clienţii pot opta pentru simpla activare a serviciului, dar şi pentru minute şi date incluse. Operatorii de telefonie mobilă se apără şi spun că şi-au adaptat ofertele pentru nevoile tuturor clienţilor, atât ale celor care doresc utilizarea serviciilor de roaming, cât şi ale celor care nu au în plan să călătorească în afara ţării.

Anchetă parlamentară

Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor a declanşat o anchetă, solicitând Autorităţii Naţionale pentru Reglementare şi Administrare în Comunicaţii (ANCOM) să stabilească dacă operatorii de telefonie mobilă au încălcat Directiva Europeană care a eliminat taxele de roaming. „Regulamentul european a eliminat graniţele folosirii telefonului mobil. Operatorii au găsit însă o cale de a eluda cel puţin spiritul regulamentului. Vom face o analiză să vedem dacă şi litera regulamentului a fost încălcată. Operatorii au împărţit abonamentele şi cartelele în două clase, de valori diferite: cu roaming şi fără roaming. Unii consumatori s-au trezit în străinătate că nu pot folosi telefonul mobil, ceea ce este o situaţie mai rea decât cea în care erau obligaţi să suporte tarife suplimentare. Schimbarea s-a făcut pe tăcute. Din punct de vedere comercial, se maschează taxarea roamingului prin separarea în clase tarifare. Costurile pentru consumator au devenit chiar mai mari ca înainte. “, a explicat pentru un ziar, Cătălin Drulă, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.

Se discută și despre alte practici total ilegale, dar ascunse sub stratageme. Este vorba de limitarea datelor folosite în roaming. «Roam like at home», care presupune utilizarea rezonabilă a serviciului. Dacă în vacanță se depășește limita impusă de operator pentru abonament, nu e normal să fi taxat suplimentar. Nici acasă nu folosim o cantitate constantă de date. Stratagemele vizează eludarea regulamentului european.

„E un abuz, vom sesiza ANCOM, care trebuie să supravegheze piaţa. ANCOM trebuie să dea explicaţii“, a mai spus Cătălin Drulă.

Val de sesizări

Cei de la Protecţia Consumatorilor spun că au primit numeroase sesizări despre taxarea serviciului de roaming. „Am primit numeroase sesizări de la consumatori şi considerăm că în momentul în care discutăm de cetăţenie europeană, vorbim de anumite drepturi. Dar degeaba avem drepturi, dacă nu sunt respectate. Din păcate, companiile de telefonie mobilă, e adevărat, ţinând cont şi de o anumită particularitate – suntem ţara din UE cu cea mai mare diaspora, au găsit o serie de tertipuri, prin care cetăţenii români au ajuns să plătească în plus faţă de alţi cetăţeni europeni. Nu este nici legal, şi nici moral“, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (Info Cons). Potrivit acestuia, autorităţile din România tolerează practicile prin care sunt taxaţi consumatorii.

Regulamente, sfaturi și nicio soluție

Deşi avea cunoştinţă de practicile operatorilor de telefonie mobilă, ANCOM s-a mulţumit doar să dea sfaturi consumatorilor păgubiţi. Astfel, Autoritatea atrăgea, recent, atenţia că utilizatorii cu abonamente fără acces la serviciul de roaming pot solicita furnizorului renegocierea contractului şi modificarea planului tarifar, iar o altă variantă la care pot apela în cazul în care nu doresc modificarea planului tarifar fără roaming ar fi achiziţionarea unei cartele preplătite care să includă serviciul de roaming. „Trecerea de la un plan tarifar fără roaming la unul cu roaming presupune, de regulă, creşterea preţului, dar şi a resurselor incluse, astfel că poate conduce la începerea unei noi perioade minime contractuale. Ofertele fără serviciul de roaming inclus au început să fie comercializate după intrarea în vigoare a regulamentului roam like at home“, preciza ANCOM, care recunoştea astfel că operatorii de telefonie mobilă taxează și acum serviciile de roaming.

Roaming gratuit în Uniunea Europeană

Începând din 15 iunie 2017, operatorii de telefonie nu mai au voie să perceapă tarife suplimentare pentru serviciile de roaming, atunci când plecăm din ţară într-una dintre ţările Uniunii Europene – plus Islanda, Norvegia şi Lichtenstein.Astfel, cei care călătoresc în alte ţări din UE plătesc la fel ca în ţară pentru apelurile efectuate, pentru mesajele trimise sau pentru că folosesc internetul pe telefonul mobil. Utilizatorii de telefonie mobilă nu mai pot fi taxaţi suplimentar pentru aceste servicii de către furnizorii lor şi se bucură de aceleaşi tarife pe care operatorii le aplică în România, în orice alt loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.