eroiRevoluţionarii au refăcut drumul evenimentelor care în urmă cu 24 de ani avea să schimbe cursul istoriei.  Aceştia şi-au dat întâlnire după exact 24 de ani, în ziua de 21 decembrie, la ora 07.40, în curtea Orologeriei, de unde muncitorii secţiei de sculărie aveau să fie primii arădeni care au îndrăznit să se ridice împotriva regimului comunist. În număr de aproximativ 60, eroii Revoluţiei au zăbovit câteva minute în locul de unde s-a pornit revolta. Nu au uitat de colegii lor care şi-au pierdut viaţa pentru libertatea tuturor românilor, iar în semn de amintire au adus ca omagiu coroane de flori. Alături de revoluţionari s-a aflat şi Preasfinţia Sa Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care a rostit la toate opri­rile rugăciunea Tatăl Nostru şi i-a binecuvântat pe cei prezenţi. De asemenea, au fost ţinute şi momente de reculegere pentru martirii Revoluţiei.
„Nu putem să uităm nici un moment din ce s-a întâmplat în urmă cu 24 de ani. Gândul nostru se duce, în primul rând, către cei care au devenit martiri şi care au luptat cu preţul vieţii lor pentru binele celorlalţi. Aceşti oameni nu trebuie niciodată uitaţi, ci trebuie pomeniţi pentru că s-au jertfit pentru o cauză nobilă“, a spus Preasfinţia Sa Timotei Seviciu.
Următoarea oprire a revoluţionarilor şi a clericilor a fost la Fabrica Strungul, de pe Calea Victoriei. „Facem exact traseul pe care l-au urmat revoluţionarii arădeni în urmă cu 24 de ani. Ne reamintim cu emoţie toate momentele de atunci şi îi plângem pe cei care nu se mai află printre noi. Nu putem să ne ascundem însă şi dezamăgirea faţă de halul în care a ajuns societatea în care trăim, cauzată în primul rând de întreaga clasă politică, care a adus această ţară la marginea prăpastiei. Nu aceasta este societatea pentru care noi ne-am riscat viaţa la Revoluţie“, ne-a declarat Atila Duka, unul dintre revoluţionari.
Împreună cu revoluţionarii s-a aflat şi liderul lor, Valentin Voicilă. „Respectul meu pentru muncitorii de la Orologerie, Strungul şi Vagoane este veşnic. Dovada curajului lor de a lupta împotriva sistemului este că Aradul a devenit, după  Timişoara, cel de-al doilea oraş-reşedinţă de judeţ care s-a răzvrătit împotriva regimului comunist, înainte de discursul lui Nicolae Ceauşescu de la ora 11. Am avut onoarea de a-i coordona pe aceşti oameni simpli, care în decembrie 1989 erau gata să moară pentru crezul lor. Consemnată de istorie, ieşirea în stradă a muncitorilor de la Orologerie, la ora 7.39, în dimineaţa  zilei de 21 decembrie 1989, a fost  gestul lor suprem de curaj”, îşi aminteşte Valentin Voicilă.
Mai departe, la ora 08.40 revoluţionarii s-au aflat la Biserica Paraclisul Martirilor din Piaţa UTA, unde a fost ţinută o slujbă de pomenire, după care s-au îndreptat, la ora 09.00 la Troiţa Eroilor din cimitirul Eternitatea. La ora 09.30 s-au aflat la Crucea Eroilor din Piaţa Revoluţiei, iar la ora 11.00 la Garnizoana Arad, la monumentul din Subcetate. La ora 17.00 eroii s-au îndreptat către Monumentul Eroilor din Piaţa Revoluţiei.
Omagiu în Piaţa Revoluţiei
Ceremoniile de omagiere a martirilor Revoluţiei din ’89 au continuat ieri, la Monumentul Eroilor din Centrul Aradului. În Piaţa Revoluţiei s-au adunat reprezentanţi ai asociaţiilor revoluţionarilor, ai administraţiei locale şi judeţene, ai partidelor politice locale precum şi arădeni. Preasfinţia Sa Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, alături de un sobor de preoţi a ţinut aici o slujbă, urmată de o cuvântare în memoria eroilor. „Tatăl meu, de profesie poliţist şi-a pierdut viaţa, în timp ce era în timpul serviciului, la Revoluţia din ’89. În aceste zile, împreună cu ceilalţi urmaşi şi familii am putut aduce un omagiu eroilor căzuţi, asemenea tatălui meu“, a spus Alina Simona Lepe, urmaşă.
Mai departe au luat cuvântul reprezentanţi ai asociaţiilor de revoluţionari şi urmaşi ai martirilor. În contextul evenimentelor, Doina Nan, preşedintele ARUD ’89 a făcut un apel adresat celor prezenţi, pentru bună înţelegere şi armonie. Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane, de la ora 14.00 desfăşurându-se un alt moment de comemorare a martirilor la monumentul de la Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, iar de la 15.00, la Monumentul Eroilor din Făt-Frumos.
Ceremoniile se vor încheia astăzi, la Monumentul lui Toth Sandor, la podul Decebal.
Sandra Stoler
Adrian Cotuna

Recomandările redacției