Situația amplasării Monumentului Marii Uniri necesită o rezolvare urgentă. Autoritățile au termen pentru a lua măsuri în acest sens, pentru a nu exista  consecințe. Mai precis, potrivit reprezentanților Prefecturii, Ministerul Culturii și Identității Naționale, printr-o adresă semnată de Ministrul Lucian Romașcanu, în data de 25 ianuarie, le-a solicitat, primarului Aradului, Gheorghe Falcă și reprezentanților Consiliului Local Municipal Arad, ca în decurs de 60 de zile să facă pași concreți pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri, pe raza municipiului Arad și a face posibilă inaugurarea sa în cursul acestui an. De asemenea, Ministerul Culturii a mai solicitat: data la care Primăria Arad estimează că poate demara lucrările pentru amenajarea zonei în care va fi amplasat Monumentul Marii Uniri; data la care Primăria Arad estimează că vor fi finalizate lucrările pentru amenajarea zonei în care va fi amplasat Monumentul Marii Uniri, respectiv planurile detaliate ale lucrărilor ce urmează a fi efectuate.
În cursul acestei săptămâni, la Arad au sosit doi reprezentanți ai Ministerului Culturii – inspectorul guvernamental Adrian Nicolaescu și consilierul Ministrului Culturii, arhitectul Gheorghe Pătrașcu – special pentru  a discuta despre amplasarea cea mai potrivită, în municipiu, a Monumentului Marii Uniri. Ca atare, primarul le-a indicat celor doi, în cadrul unei vizite în teren, două potențiale amplasamente. Primul, în faţa Palatului Administrativ, pe locul actualului monument al Eroilor Revoluţiei și al doilea, lângă lacul Pădurice, între clădirea Consiliului Judeţean Arad şi Casa de Cultură a Sindicatelor, ajungându-se însă la concluzia că pentru ocuparea perimetrului din fața Palatului Administrativ este nevoie de acordul Asociației Revoluționarilor arădeni, reprezentanții Ministerului Culturii opinând că este neceară o ședință comună cu aceștia, pentru a fi consultați cu privire la disponibilitatea ca monumentul să fie mutat în altă zonă.
Întâlnire organizată la
Prefectură
În consecință, la sfârșitul săptămânii trecute, prefectul Florentina Horgea i-a convocat la o întâlnire pe această temă pe primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, pe președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, pe președintele Camerei de Comerț și Industrie Arad, Gheorghe Seculici, pe reprezentantul Fundației Revoluției din Decembrie 1989 Arad, Attila Duka, pe decanul Facultății de Științe Umaniste și Administrative din cadrul Universității „Vasile Goldiș”, Marius Grec, la ședință  luând parte și subprefectul Vasilică Damian.
Mulțumit că revoluționarii arădeni sunt consultați cu privire la amplasarea Monumentului Marii Uniri, Attila Duka a susținut că: „mutarea Monumentului Eroilor Revoluției din 1989 este de neconceput, atâta timp cât Piața Revoluției este tocmai locul unde au murit oameni în 1989, este locul unde s-a vărsat sânge pentru libertate și dacă nu era Revoluția, nu puteam vorbi astăzi nici de Marea Unire, nici de Ziua Națională a României. Această Piață, pentru arădeni, reprezintă tocmai locul unde s-a născut libertatea și nu vom îngădui ca acest Monument al celor căzuți să ajungă în altă parte a orașului!”.
Astfel, până în momentul de față, terenul situat între clădirea Consiliului Judeţean Arad şi Casa de Cultură a Sindicatelor rămâne varianta cea mai viabilă, perimetrul respectiv permițând, ulterior, și amenajarea unui parc care să găzduiască monumentul şi care să ofere un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea unor evenimente.

Recomandările redacției