revolutionari prima

Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că Guvernul Ponta a emis la sfârşitul anului trecut o ordonanţă de urgenţă prin care Aradul este şters practic de pe harta Revoluţiei din 1989. Prin actul normativ cu pricina se modifică criteriile potrivit cărora se acordă indemnizaţii revoluţionarilor. Pentru că la Arad au fost înregistrate victime doar după fuga lui Ceauşescu, luptătorii împotriva comuniştilor de aici au numai de pierdut.  Revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, vor fi obligaţi să obţină noi certificate prin care să li se ateste calitatea de „luptător cu rol determinant”. Or, astfel de certificate vor fi eliberate doar în oraşele în care s-a murit înainte de răsturnarea dictatorului. La aflarea acestei informaţii, revoluţionarii arădeni au promis că nu vor sta cu mâinile în sân, cu toate că printre ei mai erau şi voci care susţineau că Aradul nu poate să piardă titlul de oraş martir. Poate că titlul propriu-zis va rămâne, dar el va fi golit de conţinut, după apariţia noilor norme de aplicare a Legii Recunoştiinţei, nr. 341/2004, atât de contestată de arădeni. În documentul publicat, zilele trecute, pe siteul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, care este prezentat ca fiind un draft de proiect privind modificarea respectivelor norme, se arată că „sunt determinate localităţile în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, după cum urmează: Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Bucureşti”.

Revoluţionarii îşi dau întâlnire sâmbătă

În aceste condiţii, Viorel Hummel, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie ´89 Arad îi invită pe toţi revoluţionarii din municipiu, indiferent de asociaţia din care fac parte, sâmbătă, la ora 12, la Sala Sindicatelor, „pentru comunicări şi decizii importante”. „Vrem să dezbatem Ordonanţa 25/30.12.2014. Potrivit normelor de aplicare făcute publice acum câteva zile, practic, Aradul nu mai este oraş martir. Sunt acceptate pe lista întocmită acolo mai multe oraşe din ţară, însă Aradul nu se regăseşte pe acea listă. Domnul Sanda, cel care conduce Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989 ştie însă foarte bine că Aradul a fost al doilea oraş al Revoluţiei după Timişoara, pentru că în 21 decembrie, s-a aflat chiar dânsul aici. Că nu am avut morţi până la fuga dictatorului de datorează doar lui Valentin Voicilă, care a condus oamenii. În caz contrar ar fi fost dezastru. După ce a fost numit în funcţie, domnul Sanda ar fi trebuit să facă curăţenie printre revoluţionari. Nu a făcut nimic, dar în schimb a pregătit această ordonanţă de urgenţă, potrivit căreia, cei care au murit atunci la Arad sunt consideraţi morţii nimănui. Ce le vom spune noi acum familiilor victimelor? A cui sunt acei morţi? Nu putem lăsa lucrurile aşa, nu ne putem lăsa dezonoraţi”, ne-a declarat Hummel. 

  • Cetatean spune:

    Vad ca nici acum pentru multi nu s-a clarificat faptul ca victimele („mortii nimanui”) s-au datorat militarilor isterizati de emisiunile difuzate de televiziune. Evident ca nu au existati teroristi, iar cei din Securitate sau Militie au fost suficient de precauti ca sa nu traga in nimeni, ca sa scape basma curata. Deci, termenul de „revolutionar” trebuie tratat cu mai mult discernamant. Pe de alta parte, la ce foloseste o titulatura de „Oras martir” ? Absolut la nimeni. Poate la profitori.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției