Parlamentul European va dezbate săptămâna viitoare, în cadrul unei şedinţe plenare, situaţia lucrătorilor sezonieri şi transfrontalieri, iar soluţiile la problemele acestora se vor regăsi într-o rezoluţie, a anunţat, joi, preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac. „Săptămâna viitoare, Parlamentul European se va reuni într-o nouă ședință plenară la care voi participa, după mai bine de două luni, personal, în hemiciclul de la Bruxelles. Vom dezbate atunci pe marginea unuia dintre cele mai importante și dureroase subiecte pentru România, mai ales în această pandemie: situația lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri. Muncitorii români au fost nedreptățiți, uneori discriminați, neremunerați. Toate aceste aspecte se vor regăsi într-o Rezoluție a Parlamentului European la scrierea căreia am contribuit în calitate de membru al Comisiei pentru forța de muncă.

Am insistat asupra câtorva soluții:

– necesitatea de a reglementa și de a monitoriza asigurarea de către angajatori a unor condiții decente de muncă, de cazare și de trai pentru muncitorii sezonieri

– salarii decente, precum și eliminarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați pentru aceeași muncă prestată

– statele membre UE să garanteze accesul lucrătorilor sezonieri la un mecanism prin care să poată să depună plângeri și petiții împotriva angajatorilor atunci când există situații de abuz și de exploatare

– acces la serviciile sociale în țara în care muncesc (asigurări de sănătate, ajutor de șomaj, pensie, asigurări sociale)

– înființarea unui program de informare european pentru a ne se asigura că lucrătorii sezonieri își cunosc drepturile și obligațiile.”, se arată pe pagina de Facebook a lui Eugen Tomac.

Recomandările redacției