Intră în sfârșit proiectul pe deșeuri pe un făgaș  normal?! Asta au anunțat reprezentanții Consiliului Județean în ședința de la începutul acestei săptămâni. Dacă până acum, masterplanul pe deșeuri arăta dezbinare, ba pe pe tabere politice, ba în CJA și ADI Deșeuri, de această dată lucrurile au luat o altă turnură.  Conducerea Consiliului Județean a anunțat că, Aradul nu va fi penalizat pentru nereguli în Masterplanul pe Deșeuri. Potrivit celor de la CJA – „cu bune, cu rele“, proiectul a fost dus la bun sfârșit. Ba mai mult, potrivit autorităților, Aradul ar fi printre primele orașe din țară în care s-a reușit implementarea proiectului Sistem Integrat de Management al Deșeurilor.

În ședința CJA de la începutul săptămânii, consilierii din Opoziție au cerut lămuriri legate de ADI Deșeuri. Au dorit să știe de ce contribuie CJA u o sumă mai mare și câți angajați sunt. Consilierul Gheorghe Sabău a cerut să i se explice care este situația de la ADI Deșeuri, mai precis cine este cu adevărat „la cârmă“ și câți angajați își desfășoară activitatea. Potrivit directorului executiv al ADI SIGD Arad, Adrian Țolea sunt 10 angajați .

„Săptămâna trecută am avut un control pe proiectul Sistem Integrat de Deșeuri. Așteptăm «hârtia oficială», finalul acestui control și vom anunța rezultatele acestui control. Există funcționalitate în sistem și urmează ca în următoarea perioadă să ne axăm pe creșterea calității serviciilor oferite de către cei trei operatori de salubritate. Din punctul meu de vedere este o reușită, întrucât am dus la bun sfârșit un proiect cu întârzieri masive. Cred că cel mai probabil suntem printre puținele județe din țară care, în urma controalelor vom avea un raport pozitiv și un sistem funcțional. Nu se pune problema de corecții financiare la cele peste 30 de milioane de euro. Cu bune cu rele, trebuie să spun că cei de la ADI Deșeuri au dus acest proiect la final și trebuie să îi respectăm“, a spus Sergiu Bîlcea, vicepreședintele CJA.

Acesta a mai vorbit și despre cotizația mărită pe care administrația o asigură: „Faptul că redevența din acest an, colectată de Consiliul Județean va fi mare ne permite să creștem cotizația. Creșterea cotizației nu este pentru personal, ci pentru a respecta activitatea ADI“.

„Banii sunt salvați!“

Președintele CJA, Iustin Cionca a vorbit despre rezultatele controalelor făcute de reprezentanții Ministerului Fondurilor. De reamintit că, reprezentanți ai Autorității de Management „POS Mediu“ din cadrul ministerului au făcut verificări la Arad. Potrivit acestuia, Aradul nu va fi penalizat pe masterplan, iar finanțarea de milioane de euro accesată este absorbită. „După ultimul control al organismului intermediar putem anunța că proiectul este fezabil și că banii sunt salvați! Nu mai există riscul să dăm nici măcar parțial bai înapoi. Cele 30 de milioane de euro au fost absorbite cu succes de județ“, a spus președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.

Recomandările redacției