Rezoluție privind statul de drept-Grupul europarlamentar al PPE: „Combateți corupția“

0
555

Grupul europarlamentar al Partidului Popular European (PPE) cere acţiuni clare din partea Partidului Social-Democrat român (PSD) pentru a combate corupţia şi a arăta voinţă politică pentru funcţionarea adecvată a statului de drept, după ce Parlamentul European a adoptat marţi o rezoluţie nelegislativă privind statul de drept în România.

„În contexul în care, România preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE, Parlamentul European va garanta că această preşedinţie nu subminează valorile europene pentru care luptăm asiduu, precum respectarea statului de drept. Din păcate, situaţia din România a continuat să se deterioreze. Iată de ce noi cerem acţiuni clare din partea Partidului Social-Democrat, de guvernământ, pentru a combate corupţia şi a arăta voinţă politică pentru funcţionarea corectă a statului de drept”, notează grupul europarlamentar al PPE.

PPE atrage atenția asupra nevoii de dialog social

Parlamentul European a adoptat marţi rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România cu 473 voturi pentru, 151 de voturi împotrivă şi 40 de abţineri. Este un text care afirmă „profunda preocupare” a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi „condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti” din luna august.

Eurodeputata Roberta Metsola, coordonatoarea PPE în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE, a afirmat în reacție la vot: „În ultimele luni, românii au ieşit pe străzi pentru a-şi face vocea auzită. Aceşti oameni nu doresc decât să fie respectate valorile europene promise atunci când România a aderat la UE. Ei vor un guvern puternic care apără statul de drept. Vreau să asigur oamenii din România că Parlamentul European îi vede, le aude vocea şi nu îi va dezamăgi”.

Conform reprezentantei PPE, schimbările din sistemul judiciar din România din cursul nu sunt ceea ce cetăţenii europeni aşteaptă de la legislatorii pe care i-au ales pentru a-i reprezenta. „Oamenii aşteaptă transparenţă, justiţie, stat de drept şi democraţie. Asta merită. Pentru aceasta va lupta grupul PPE – întotdeauna”, a subliniat Roberta Metsola.

Cererile PPE

Eurodeputaţii PPE dau asigurări că vor monitoriza situaţia din România şi vor continua să solicite respectarea valorilor europene – integritate, transparenţă şi justiţie.

În rezoluţia adoptată marţi, Parlamentul European se declară „profund preocupat de revizuirea legislaţiei judiciare şi penale din România, îndeosebi din cauza posibilităţii ca aceasta să ducă la subminarea structurală a independenţei sistemului judiciar şi a capacităţii acestuia de a combate eficient corupţia din România, precum şi la slăbirea statului de drept”, se arată în rezoluţie, redactată de reprezentanţi ai grupurilor politice din legislativul comunitar.

De asemenea, documentul „condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018″.

În plus, rezoluţia „invită autorităţile române să instituie garanţii prin care să asigure o bază transparentă şi legală pentru orice tip de cooperare instituţională şi să evite orice ingerinţă care dereglează mecanismele de verificare şi de echilibrare” şi „solicită întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii”.

Eurodeputaţii „îndeamnă autorităţile române să contracareze orice măsuri care ar dezincrimina corupţia” şi „să aplice strategia naţională anticorupţie” şi „recomandă cu fermitate reconsiderarea legislaţiei privind finanţarea, organizarea şi funcţionarea ONG-urilor în ceea ce priveşte potenţialul său de a avea un efect de intimidare asupra societăţii civile, precum şi în contradicţie cu principiul libertăţii de asociere şi dreptul la viaţă privată şi de a o alinia pe deplin” cadrului UE.

Se solicită purtarea dialogului cu societatea civilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.